EDISYON:

Erdoğan ile Putin ortak açıklama yaptı

Yeni Şafak
20:1510/10/2016, Pazartesi
G: 10/10/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Mabeyn Köşkü'ndeki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıdan önce iki ülke arasında Türk Akımı projesi için imzalar atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inandığını söyledi. Putin, Türkiye'den ihraç edilen bazı tarım ürünlerine olan kısıtlamayı kaldırma kararı aldıklarını açıkladı. Rus lider ayrıca, Türkiye'ye verilen doğalgazın fiyatında indirim konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'ndeki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:


Bugün gerçekten Sayın Başkan'la (Putin) dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır.



'Fırat Kalkanı'nı Putin'le görüştük
'


Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle (Putin) görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar.





Türk Akımı'na imza ile noktayı koyduk


Bir diğer tabii önemli adım, Türk Akımı konusunun yine aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün biliyorsunuz az önce atılan imza ile noktayı koyduk.



Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili olarak da yine burada bundan sonraki sürecin hızla devamında, mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım.




Putin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:


İkili ilişkilerdeki normalleşmeyi tamamlamak için gereken konuları değerlendirdik.



Tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk


Bugün Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya'daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor. Türkiye'den bu kalemler Rusya'ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir.






Enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık, Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki çalışmalarımız sürecek.



Türkiye'ye verilen doğalgazın fiyatında indirim konusunda mutabık kaldık.



Suriye'de siyasi çözüme geçilmesini istiyoruz


Hem Türkiye hem de Rusya olarak Suriye'de akan kanın durdurulması, bunun en hızlı şekilde gerçekleştirilmesinden yanayız. Biz de Suriye'de siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz. Halep'e insani yardımların götürülmesi konusunda aynı fikirdeyiz. Biz görüşlerimizi ABD'ye ilettik, ABD kabul etmiyor.








Putin İstanbul'a geldi


#Recep Tayyip Erdoğan
#Vladimir Putin

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.