
Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanunla ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2 milyon 500 bin lira cezası kesilecek. Kanun ile Emisyon Ticaret Sistemi hayata geçirilecek. Sistemin 2053 yılına kadar Türk ekonomisine 350 milyar dolar getiri sağlaması bekleniyor.
İklim Kanunu teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile Emisyon Ticaret Sistemi hayata geçirilecek. Sistemin 2053 yılına kadar Türk ekonomisine 350 milyar dolar getiri sağlaması bekleniyor. Kanunla karbon piyasası da oluşturulacak. Bu şekilde 2053 sıfır karbon emisyonu doğrultusunda karbon salınımı yapan tüm sektörlerdeki işletmelerin doğaya bıraktıkları zararlı maddelerin sıfırlanması amaçlandı.
Emisyon Ticaret Sistemi, Karbon Piyasası Kurulu gibi yeni yapılar oluşturulacak. İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yönetiminde ve denetiminde kurulacak Emisyon Ticaret Sistemi ile sera gazı emisyonlarına üst sınır belirlenecek, sera gazı emisyonları takibe alınacak. Sisteme dahil olan işletmeler tarafından doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu hazırlanacak. Yine sisteme dahil olan işletmelerden doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon değerine karşılık gelecek miktarda yıllık ödenek alınacak. Bu ödenek katılım payı sayılacak ve ödemesi zorunlu olacak. Yine emisyon değeri bildirmeyenlere de yaptırım uygulanacak.
AĞIR YAPTIRIMLAR GELİYOR
Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak davranan işletmelere de ağır yaptırımlar gelecek. Sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlara 500 bin ila 5 milyon lira idari para cezası kesilecek. Emisyon Ticaret Sistemi kapsamında olup da bu hükümlere aykırı davranan işletmelere bu cezalar iki kat olarak uygulanacak.
OZON TABAKASINA ÖZEL CEZA
Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2 milyon 500 bin lira para cezası kesilecek. Ozon tabakasını incelten maddeleri içeren ürünlere veya ekipmana bakım, onarım ve servis amaçlı hizmet veren gerçek ve tüzel kişilere 250 bin lira idari para cezası kesilecek. Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere ise 1 milyondan 10 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Bu kanun kapsamında her bir fiil için uygulanacak idari para cezası miktarı 50 milyon lirayı geçemeyecek.
YATIRIM GETİRİSİ OLACAK
İklim Kanun teklifiyle, 2053'e kadar 300 milyar doğrudan 50 milyar dolaylı yatırım çekileceği ve bu yatırımlar sayesinde 2053 yılına kadar 2 milyon ilave istihdamın oluşacağı öngörüldü. Türkiye'nin anlaşma dışında kalması durumunda ödeyeceği tek maliyet, AB ülkelerine yıllık 35 milyar dolar ilave vergi ödenmesi olmayacak. Yine İklim Kanun teklifinin yürürlüğe alınmasıyla birlikte, 3,8 milyon evin ısıtma ihtiyacı da atık ısı da sağlanabilecek. Bölgesel ısıtma kaynaklı tasarruf potansiyelinin 735 milyon dolar olduğu görüldü. Bölgesel ısıtma potansiyelini belirlemek için, 102 ilçedeki 295 sanayi tesisi ve enerji santrali bacasından gelen atık ısı ile enerji santrallerinden gelen ara buhar da incelendi.