KKTC'siz bir aile fotoğrafı eksik kalır

04:0022/05/2025, Perşembe
G: 22/05/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Zirveye, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.
Zirveye, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC'siz bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını söyledi. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, KKTC'nin gözlemci üyeliğine ilişkin alınan kararın çok önemli bir ilave adım olduğunu kaydetti. Devlet Başkanları Konseyi tarafından kabul edilen Zirve Bildirisi’nde de KKTC’nin, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını belirterek, “Bu nedenle bugün zirvemizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Akademisi’ne gözlemci üyeliğine ilişkin aldığımız kararı çok önemli bir ilave adım olarak görüyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, aile meclisinin, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmayı artırmasının önemine değindi.


BARIŞ BİRÇOK FIRSATI DA GETİRECEK

Erdoğan, Türk dünyası için stratejik öneme haiz Kafkaslar’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Can Azerbaycan’ın Ermenistan ile barış anlaşması üzerinde mutabık kalmasından memnunuz. İki ülke arasında kalıcı barış tesis edilebildiği takdirde bu durum şüphesiz Türk dünyamız için birçok fırsatı da beraberinde getirecektir. Bu noktada muzaffer Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim Aliyev’in bölgeye barışı getirecek lider olarak tarihe geçeceğinden eminim” diye konuştu.


GAZZE ADETA CEHENNEMİ YAŞIYOR

“Modern zamanların en şiddetli insani felaketinin yaşandığı Gazze’de sivil halk adeta cehennemi yaşıyor” diyen Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in dün yaptığı “Yardım ulaşmazsa 14 bin bebeğin ölebileceğine dair” vahim bir uyarısını hatırlattı. Erdoğan, “Türk dünyası olarak ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz sevkiyatı, Gazze’nin yeniden imarı ile adil ve kalıcı bir barış sürecinin başlatılması yönündeki çabalara katkılarımız önemlidir. Bölgemizdeki istikrar ve sükûnet arayışları çerçevesinde İsrail’in sınır tanımayan yayılmacılığına karşı durulması ve Filistin’in yanı sıra Lübnan ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi

gerekiyor” dedi.


ATEŞKES İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenliğe yönelik sınamaların en önemlilerinden biri olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel etkilerinin derinden hissedildiğine işaret ederek, “Taraflar 2022 yılından bu yana ilk kez geçtiğimiz günlerde yeniden İstanbul’da bir araya geldi. Kapsamlı ateşkese ve adil bir barışa ulaşılması yönünde her iki ülkeyle yoğun temaslarımızı sürdüreceğiz. Keza 14 yıl süren ihtilafın ardından Suriye’nin istikrara kavuşmasına yönelik yoğun çabalarımız devam ediyor. Bu fırsatın etkin ve doğru şekilde kullanılması sadece Suriye’de değil, bölge ve ötesinde istikrarın sağlanması açısından önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.


ORTA KORİDOR STRATEJİK BİR GÜZERGÂH

Doğu ile Batı arasında güvenli ve kesintisiz ulaşım hakkını teşkil eden Orta Koridor stratejik bir güzergâh olarak öne çıktığını kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: “Orta Koridor’un başarısı için teşkilat bünyesinde iş birliğine büyük önem veriyor, üye devletlerin desteğini bekliyoruz. Geçmişte Kıbrıs’ta, Karabağ’da, Bosna’da ve bugün de Gazze’de yaşanan trajediler bizlere sınırlarımızın ötesini de düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Sesimizi duyuracağımız her vesile insanlığın ihtiyaç duyduğu adil düzen, hakça paylaşım ve hukuk temelli sistem arayışlarına cevap verecektir. Kardeşlik hukukumuzun gereği olarak birbirimizi kollarken, aramızdaki dayanışmayı çok daha görünür kılmamız gerekiyor.”


KKTC ayrılmaz parçamız

TDT Budapeşte Gayriresmi Zirvesi Bildirisi’nde, KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz parçası olduğu vurgulandı. Devlet Başkanları Konseyi tarafından kabul edilen Zirve (Budapeşte) Bildirisi’ne, teşkilat içi bütünlüğü ve Türk Devletleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmayı vurgulayan ve KKTC’ye güçlü destek beyan eden yazımlar ve Türkiye açısından önem ve öncelik taşıyan maddeler eklendi. Bildiride, KKTC’nin, diğer gözlemcilerle (Macaristan ve Türkmenistan) birlikte Türk dünyasının ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayan ve TDT’nin çalışmalarına yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan maddeler kabul edildi.


SURİYE’DE İSTİKRAR VURGUSU

Bildiride, Türk dünyasının Kıbrıs Türklerinin özden gelen eşit haklarının güvence altına alınması konusunda dayanışma ifade eden ve Kıbrıs sorununun Ada’daki mevcut gerçekliklere dayalı olarak, karşılıklı kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüme ulaşması ihtiyacını vurgulandı. Öte yandan bildiride, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği temelinde güvenlik ve istikrarın tesis edilmesi yönünde oynadığı yapıcı rol takdir edildi.


Orban’dan teşekkür

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, savaşın başlamasından yaklaşık 3 yıl sonra Rusya ve Ukrayna’nın, İstanbul barış müzakerelerinde yeniden diplomasi masasına oturmasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başarısı olduğunu vurgulayarak, “Başarılı barış misyonu ve arabuluculuğu için tebriklerimi sunuyorum.

Üç yıl sonra yeniden Rusya-Ukrayna görüşmeleri yapılması sizin başarınızdır” dedi.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Macaristan
#KKTC