Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Nükleer güç santrali yatırımını, çevreye rağmen değil, çevre için yapıyoruz" dedi.
TBMM Çevre Komisyonunda, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı ele alındı.
Çevre Komisyonu Başkanı AK Parti Malatya Milletvekili Münir Erkal, ülkelerin sınırsız rant anlayışının devam ettiğini, bu yaklaşımın ise çevreyi kirlettiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, tasarıyı komisyona sunarken yaptığı konuşmada, çevrenin korunmasına çok önem verdiklerini vurguladı.
Yenilenebilir enerji konusunda dün önemli karar aldıklarını belirten Güler, enerji alım garantisi ve alım süresini uzattıklarını bildirdi.
Güler, "Bundan sonra çevreyi en iyi koruyacak olan yenilenebilir enerjinin alımını 10 yıla kadar uzattık. 5. 5 avroya kadar alım yapılacak. Bu bir dönüm noktasıdır" diye konuştuk.
Çevre-insan ilişkisinin kendileri için kutsal olduğunu ifade eden Güler, nükleer güç enerjisiyle dışa bağımlılığın azaltılarak, enerji portföyünün tamamlanacağını anlattı.
"Nükleer güç santrali yatırımını, çevreye rağmen değil, çevre için yapıyoruz" diyen Güler, yatırım programının enerji santrali kurmaktan ibaret bulunmadığını, bunun içinde tıp, tarım, veterinerlik, mühendislik ve enerji olduğunu söyledi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) 1956'da kurulduğunu belirten Güler, TAEK'in de Uluslararası Atom Enerji Kurumunun kurucu üyesi olduğunu ve yeterli tecrübeye sahip olduğunu bildirdi.
Türkiye'de nükleer teknolojinin uzun süredir tıpta kullandığını kaydeden Güler, "Bazı çevrelerin nükleer teknolojiye karşı oluşturduğu tepkiye karşın insanlar, nükleer tıbbın faydalarından yararlanmak için sıraya giriyor. Böyle bir paradoks var" dedi.
Hilmi Güler, su, rüzgar, kömür ve jeotermal enerjinin kullanımı konusunda yatırımların sürdüğünü belirterek, bunların yanı sıra nükleer güç santralleri konusunda da yatırım yapılacağını söyledi.
Güler, "2020'ye kadar elektrik üretimi için bütün kaynaklarımızı kullansak bile yine de Türkiye'nin elektrik ihtiyacının büyük kısmı dış kaynaklardan sağlanacak. Elektrik üretmek için ya kömür ya doğalgaz ya akaryakıt ithal edeceğiz ya da nükleer güç santrali kuracağız. Elektrik ithal edeceğimiz komşularımızın bile elektriğe ihtiyacı var. Bugün Irak, Suriye, Nahcivan ve Gürcistan'a elektrik satıyoruz" diye konuştu.
ABD'de 105, Japonya'da 53 nükleer santral olduğunu bildiren Güler, Fransa'nın elektrik ihtiyacının yüzde 78'inin nükleerden enerjiden sağladığını bildirdi.
Dünyada enerjinin; kömür, doğalgaz, hidroelektrik santrali, yenilenebilir enerji ve nükleer güç santralleri olmak üzere 5 sütun üzerine kurulduğunu ifade eden Güler, "Türkiye'de enerji 3 sütun üzerine kurulu. Nükleer güç santrali ve yenilenebilir enerji sütunları eksik. Biz bu eksiklikleri gidermeye gayret gösteriyoruz" diye konuştu.
Komisyon Başkanı Münir Erkal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler'in sunumunu tamamlamasının ardından, kameramanların komisyondan çıkmasını istedi.
Komisyondaki CHP'li milletvekilleri, buna tepki göstererek kameraların görüşmelerin tamamlanmasına kadar komisyonda kalması gerektiğini söyledi.
CHP Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş, kamuoyunun daha iyi aydınlatılması için CHP'li milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin görüşlerinin kameralar aracılığıyla vatandaşlara aktarılması gerektiğini savundu.
Komisyon Başkanı Erkal, kameramanların sunumu aldıktan sonra çıkması yönündeki uygulamanın şimdiye kadarki toplantılarda yapıldığını belirterek, kameramanların dışındaki basın mensuplarının komisyon çalışmalarını izlemeye devam ettiğini anımsattı.
Komisyon başkanı ve hükümet adına bakanın konuşma yapmasının kameralara kaydedildiğini ancak muhalefetin görüşlerini açıklayacağı sırada kameramanların dışarı çıkarılmak istenmesinin "demokratik olmadığını" ifade eden CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, "Bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi gerekir" dedi.
Münir Erkal'ın kararında ısrarlı olması üzerine CHP'li üyeler, görüşmelere katılmayacağını belirterek komisyonu terk etti.