BRICS grubunun, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40'ını ve küresel GSYİH'nın yaklaşık dörtte birini temsil eden ülkeleri bir araya getiren yapısı, Türkiye'nin katılımıyla daha da genişlemeye hazırlanıyor. Bugün başlayan 16'ncı BRICS Liderler Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Zirve kapsamında Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önemli bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.
- Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın 2006’da oluşturduğu BRICS, ekonomik iş birliğine odaklanarak küresel ekonomik düzene alternatif yaratmayı amaçlıyor. Grup, yerel para birimlerinin ticarette kullanımını teşvik ediyor ve bu yıl 16. kez liderleri bir araya getiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak
Türkiye'nin de artan ilgisiyle dikkat çeken BRICS, 2010 yılında genişlemeye başladı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın öncülüğünde kurulan grup, zaman içinde Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin katılımıyla büyüdü.
G7'nin rakibi
BRICS'in toplam 10 üyesi, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini temsil eden 3,5 milyar insana ev sahipliği yapıyor. Ayrıca küresel ekonominin yüzde 25’ine ve dünya ham petrol üretiminin yüzde 44’üne katkı sağlıyor. Bu yapısıyla BRICS, Batı'nın oluşturduğu G7’ye jeopolitik bir alternatif olarak görülüyor ve gelişmekte olan ülkeleri çok kutuplu bir dünyada temsil ediyor.