Yenidoğan Çetesi duruşmasına ifadeler peş peşe geliyor: Tüm çete üyeleri birbiri suçluyor

Seda Ekinci
Seda Ekinci
12:0819/11/2024, Salı
G: 19/11/2024, Salı
Yeni Şafak
Yenidoğan çetesi
Yenidoğan çetesi

İstanbul'da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan Yenidoğan Çetesi'nin yöneticileri ve üyelerinin yargılandığı dava ikinci gününde de devam ediyor. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame kapsamında, 22'si tutuklu toplam 47 sanık dün hakim karşısına çıkmıştı. 47 sanığın yargılandığı davada hemşire Hakan Doğukan Taşçı, Hemşire Hasan Bahri Gök ve Hemşire Deniz Korkmaz'ın ifadeleri kan dondurdu. Saat 10.00'da başlayan duruşma 45 dakikalık aranın ardından yeniden başladı. Sanıkların savunmaları dinlenirken tüm çete üyelerinin birbirlerini suçladıkları görüldü. İşte tüm Türkiye'nin yakından takip ettiği dava ile ilgili tüm detaylar...

Türkiye'de infiale neden olan Yenidoğan Çetesi ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, şüpheliler hakkında yüzlerce yıl hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul'da bebekleri anlaşmalı oldukları hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan 'Yenidoğan Çetesi'nin yöneticileri ve üyelerinin yargılandığı dava ikinci gününde de devam ediliyor.
muhabirleri Neslihan Altun ve Emin Gülgönül Bakırköy Adliye'sinden Türkiye'nin merak ettiği davanın detaylarını aktarıyor.

Caniler yeniden hakim karşısında

Yenidoğan Çetesi yöneticisi ve üyesi 22'si tutuklu toplam 47 sanığın yargılandığı dava 2. gününde devam ediyor. Sanık Hasan Basri Gök'ün savunmasının alınmasının ardından mahkeme heyeti tarafından duruşmaya 45 dakikalık ara verilmişti. Verilen aranın ardından duruşma sanık savunmalarıyla devam ediyor.


Savcılıkta verdiği ifadeyi reddetti

Yenidoğan Çetesi duruşmasında 4. sanığa geçildi. Bebek yoğun bakım hemşiresi tutuklu sanık Deniz Korkmaz'ın savunmasının ardından Esenler Güney Hastanesi hemşiresi Hüseyin Günerhan hakim karşısına çıktı. "Kollukta verdiğim ifade doğrudur savcılıktaki ifademi reddediyorum, kelimelerim değiştirildi" diyen Hüseyin Günerhan, "Örgütün olduğuna inanmıyorum" diyerek "Herkesin farklı yerde çalıştığı nasıl bir örgüt olabilir ki? Sağlık sisteminde belli bir hiyerarşi var." ifadelerini kullandı.


'Cimer şikayetini ben yaptım'

Duruşma 45 dakikalık aranın ardından yeniden başladı. Hasan Basri Gök’ün çapraz sorgusunun ardından bebek yoğun bakım hemşiresi olan tutuklu sanık Deniz Korkmaz savunma yaptı. 7 yıldır yoğun bakım hemşiresi olduğunu söyleyen Korkmaz, “Hakkımdaki suçlamaların hiçbiri somut delile dayanmamaktadır. Ayrıca işin komik tarafı da şudur ki, bu davanın başında CİMER şikayetini ben yaptım. Şu an davanın tutuklusu da benim” dedi.


Şirketin para kasası ifşa oldu

Savunmasını yapan sanık Hemşire Deniz Korkmaz, epikriz raporlarını Hasan Basri Gök ve Sümeyye Nur Aslan'ın yazdığını belirterek ayrıca
şirketin para hareketlerini de Sümeyye Nur Aslan'ın yönettiğini söyledi.


“Pişman değilim”

Hastaları para olarak gören zihniyeti bitirmek için CİMER’e şikayette bulunduğunu anlatan Deniz Korkmaz,
“Pişman da değilim. Hiçbir hastanın canına karşı kasti bir eylemde bulunmadım. Bu konuda vicdanım rahat”
dedi.

"Kurtlar Vadisi'nde bir replikti"

Mahkeme Başkanı sanığın telefon dinleme kayıtlarında başka bir sanığa söylediği,
“Devleti soymak milleti soymaktan şereflidir”
sözünü sordu. Sanık ise,
“Kurtlar Vadisi'nde bir replik vardı. Onu kullandım. Bakarsanız görürsünüz.”
dedi..

İşte Mahkeme Başkanının sorduğu diğer sorular ve sanık hemşire Deniz Korkmaz'ın cevapları;
Mahkeme Başkanı:
GMZ Sağlık isimli şirket, sana mı ait yoksa Fırat Sarı'nın senin üstüne açtığı bir şirket mi?
Sanık Deniz Korkmaz:
Evet, Fırat Sarı'nın açtığı bir şirket. Gerçek sahibi Fırat Sarı ve Sümeyye Nur Aslan, evrakta benim.
Mahkeme Başkanı:
Neden kabul ettin?
Sanık Deniz Korkmaz:
Bu kadar büyük bir şey olduğunu bilmiyordum.
Müdafi Avukat:
Hijyenik olmaması, epikrizlerde oynamalardan bahsediyorsunuz. Neden aynı hastanelerde çalışmaya devam ettiniz, şikayet etmenize rağmen?

Sanık Deniz Korkmaz:
Orada iş buldum oraya girdim taş mı yiyelim?

Mahkeme salonunda sorulan soru üzerine örgüt olduğundan bahsedildi ve bir avukat örgütün henüz kanıtlanmadığını söyledi. Mahkemede kısa süreli gerginlik yaşandı.


Sanık Deniz Korkmaz için tahliye talebi

Deniz'in Avukatı:
Deniz, Yarım kalan ilaçları 2 bin 500 TL'ye Doğukan'a veriyor Doğukan'da 3 bin TL ye satıyor. Hasan Basri Gök (11 hastanenin hasta takibini yapan hemşire) vekalet çıkarıyor. Fırat Sarı, şirket açtırıyor. Deniz Korkmaz'ın GMZ şirketiyle ilgisi yok. Müvekkilin Cimer şikayeti olmasa bu dava görülmezdi. Tapelerde görebilirsiniz, sevilmiyor diğerlerinin arasında, tüm bu sebeplerle müvekkilin salıverilmesini talep ediyoruz

Hemşire Hasan Bahri Gök vicdansız çarkın tüm detaylarını tek tek anlattı

Duruşmada ilk olarak sanık müdafilerin isimleri okundu. Duruşma hemşire olarak görev yapan tutuklu sanık Hasan Basri Gök'ün savunmasının alınmasıyla başladı.
'Yenidoğan Çetesi' üyesi olan ve etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyen hemşire Hasan Basri Gök, mahkeme salonunda elleri arkadan bağlı savunma yapmaya başladı. Mahkeme başkanının "Neden ellerin arkada?" sorusu sonrası sanık ellerini düzeltti.


Tutuklu sanık Hasan Basri Gök mahkeme başkanının 'Hakkında sahtecilik ve örgüt üyesi olmak suçlarından dava açıldı Savunmanı yapacak mısın?' sorusuna karşılık,
"Resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, suç örgütüne üye olma suçundan açılan dava hakkında, savcılık ve emniyette anlattım. Tekrar anlatmaya gerek yok gözümle gördüğüm bildiğim şeyler. Epikriz değiştirme olayı, hastanın bir egzersiz sistemi vardı, bebeklerin değerlerini girerdik, karşıdaki görevlinin verdiği bilgileri girerdik. Bu sistem savcılıkta var. Reyap, Silivri, Duygu hastanesinde çalıştım. 2019-2021 Reyap Hastanesinde çalıştım. Fırat Sarı’nın bir sene kadar normal hemşiresiydim. Son 6 ayda epikrize yardım ettim son zamanlarda da şoförlüğünü yaptım. Özel Reyap hastaneleri tam işletme gibi değildi. Avcılar, Doğa, Birinci, Silivri Kolon Hastanesi, Bağcılar Şafak, TRG Hastanesi gibi hastaneler. Bebek sevklerini Fırat Sarı ve 3 kişi daha yapıyordu. Esenyurt'ta Tıp merkezinde doğan bebek, araya 112 girmeden Fırat Sarı hastaneye sevkini yaptırıyordu. Aileye ise yakında bu hastane var oraya sevkini yapıyoruz diyorlardı."
dedi.

"Bebek başına 5 bin TL"

Gök,
"Sevkler 112 bilgilendirmeden yapılıyordu bu durumda doktorlar üzerinden yapılıyordu. Bu durumdan para kazanıyorlardı, ama gözümle gördüğüm bir şey yok. Serdar, il dışı sevklerden 5 bin lira kazanıyordu.
İlker ve Fırat zaten yöneticiydi. Mehtap ile görüşmem konusunda ise denetimlerde Fırat Sarı’nın talimatı üzerine hareket ettik. Hasta üzerinden kullanılmış gibi gösterilen gaz ve ilaçlar vardı, onlarla ilgiliydi. Serdarova bebeğin ailesinden para istediğimiz konusunda ise Fırat Sarı aradı, sevk vardı ancak ailenin parası yoktu. Toplamda yaklaşık 40 bin lira para toplandı. Hastaneye parasını verdik, Fırat Sarı kendi komisyon ücretini aldı. Bana da yemek parası verdi.
Amaç ise SGK’dan daha fazla para almaktı.
" dedi.

'Çocuğu öldür' mesajı soruldu

Mahkeme başkanının Mehtap ile 'Çocuğu öldür' mesajlaşmasını sorması üzerine Gök
,
bebeğin nabzı belli bir seviyede tutuluyor bu da bebeğin sürekli kalbinin durup geri gelmesine sebep oluyor.
"Mehtap, 50 satürusyonlu çocuk mu olur, öldür" ifadelerine ilişkin, "Bebeklere bunu mu yapıyordunuz?" diye sordu. Hemşire olan sanık Hasan Basri Gök ise, "Bebek 45 gün yaşadı. Bebeği görmedim bilmiyorum. Çirkin bir cümleydi. Diğerlerine göre yaşama şansı yoktu bebeğin. Bebeğin nabzı belli bir seviyede tutuluyordu. Bu da sürekli kalbinin durmasına neden oluyordu. Ben bebeği görmek istedim ama kalbi durmuştu" dedi.

Gök, Fehmi Alperen ile 'Benim bölgeme girmiyorsun değil mi?' mesajlaşmasını ise, 'İstanbul’u bölgelere bölmeden ziyade semt olarak tanıdığı kişiler, doktorlar sayesinde bebekleri alıyorlardı. Zuhal ile mesajlaşmasını da Ocak ayında kapanan dosyanın tam tekbir olmasını istiyordu onunla ilgili konuşmamız" şeklinde açıkladı.


"Her şeyin bir ücreti vardı"

Gök, "20 yatışa uygun epikriz raporu yazılmasını hatırlamıyorum. Fırat Sarı düşük ücretler ödüyordu. Fırat Sarı, tüm sorumlulara para ödüyordu.
Her şeyin bir ücreti vardı; doktora yardım etmek, epikriz raporu yazılması gibi işler.
Epikriz değiştirme şöyleydi; bir şablon sistemi vardı, hastane hemşireleri atardı, ona göre yapılırdı. Bunlar görevli kişilerin gönderdiği notlardı. Ben 2019 yılından beri hemşire olarak çalışıyorum. Fırat Sarı'nın normal hemşiresiydim. Son 6 ayda epikrize yardım ettim. Bebek sevklerini Fırat Sarı, İlker Gönen ve Gıyasettin Mert Özdemir yapıyordu. Esenyurt'ta tıp merkezinde doğan bebeğin doktoru, Fırat Sarı'nın tanıdığı doktordu. 112 araya girmeden sevk yapıyorlardı. Bebeğin doğduğu hastanenin çocuk doktoru ile Fırat Sarı kendi arasında sevki ayarlıyordu. Bebek sevklerinden para kazanıyorlardı.
Kimse hayrına bir şey yapmıyordu. Bebek basamakları ile oynama yapılıyordu. Hasta yatışları genelde uzundu. Sorumlu hekim karar veriyordu bu yatışlara. Bunu yapmalarının nedeni SGK'dan fazla para almaktı.
Normalde epikriz raporlarını doktorun yazması lazım. Epikriz raporlarını ben de yazıyordum, başkaları da yazıyordu.
SGK'dan fazla para alıyorlardı. Hemşireler bundan bir şey kazanmıyordu. Fırat Sarı'nın belirlediği basamak oranları vardı. Denetim olunca bunları düşürüyorduk. Doğru değildi bu basamak oranları. Epikriz raporlarına göre basamak düzenlemesi yapılıyordu. Epikriz de doğru değildi"
dedi.

Sanığın itirafı kan dondurdu

Sanık Doğukan Taşçı'nın mahkemedeki itirafı ise kan dondurdu. Sigortası olmayan Türkmenistan uyruklu bir çocuğun, ailesinin maddi durumunun yetersizliği nedeniyle ameliyata alınamadığını belirten Taşçı, hastane yönetiminin kendisine, "Neden bu çocuğu yaşatıyorsun" dediğini söyledi.
Mahkeme Başkanı ile Taşı arasında geçen diyalog şu şekilde:

Mahkeme Başkanı sanık Doğukan Taşçı'nın Hasan Basri ile bir konuşmasını okuyarak sordu: Burada ne diyorsunuz?


Sanık Doğukan Taşçı:
Hastane yönetimi ve Fırat Sarı 'Neden yaşatmak için uğraşıyorsun' dedi.
Sanık Doğukan Taşçı:
Bu çocuk sigortası olmayan Türkmen bir çocuktu. Ailesinin durumu yoktu, ameliyat edilmezse yaşamını yitirecekti. Ben çok uğraştım, devlet hastanelerini bile aradım. Ailenin yatış parasını karşılayacak durumu yoktu. Ailesi, maddi durumları kötü olduğu için ameliyatı kabul etmedi. Bu hastanın durumu kötüydü ama yaşamaya devam etti. Ancak masrafları vs. olunca bana "Bu hasta zaten ölecek, neden yaşatmak için uğraşıyorsun?" dediler.
Mahkeme Başkanı:
Kim dedi?
Sanık Doğukan Taşçı:
Hastane yönetimi ve Fırat Sarı.
Mahkeme Başkanı:
Sen ne yaptın?
Sanık:
Ben devam ettim, zaten kayıtlar da bunu gösteriyor.
Mahkeme Başkanı:
(Hasan Basri ile ilgili başka bir konuşmasını okuyor)

Suçlamaları reddetti

Tutuklu sanık Hakan Doğukan Taşçı ise bugün görülen duruşmada, "Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. Taşçı, mahkemedeki ifadesine şöyle devam etti:

Mahkeme Başkanı:
Diğer sanıklardan kimleri tanıyorsun?
Hakan Doğukan Taşçı:
Sağlık sektöründe çalıştığım için hemen hemen hepsini tanıyorum. Fırat Sarı'yı Reyap Hastanesi'nden tanırım. Hakkımda yöneltilen çok sayıda suçlama var. Bu sadece bu hastanelerle ilgili değil. Ben 10 yıldır çalıştığım tüm hastanelerde bunu gördüm; daha fazla para kazanmak için bu kurumlar bunu yapıyor. Ama her yıl denetlenen bu kurumlarda, hiçbir kusur bulunmadığı yerlerde hemşireler suçlanıyor. Biz, epikriz raporundan para kazanmıyoruz. Yüzde 70, hiçbir hastanede yenidoğan ünitesinde doktor bulunmuyor. Biz, orada doktor olmadan müdahale ediyoruz.

Kayıt için ödeme şartı koştular

Mahkeme Başkanı:
Tapede Fırat Sarı ile konuşuyorsun, ne anlatıyorsun?
Hakan Doğukan Taşçı:
Her hastane sahibi para kazanmak ister, daha fazla kazanmak ister. Hastane sahibi Fırat Sarı'ya baskı yapıyor, o da bana söylüyor.
Mahkeme Başkanı:
Mert Özdemir ile konuşmanı açıkla.
Hakan Doğukan Taşçı:
Hasta kötüydü, ben de hasta yakınıyla konuştum. Bebek kötü olduğu için otelde hastanede de Mert'e, "Ailelere kötü bir şey söyleme" dedim.

"Bebeğin naaşını vermediler"

Mahkeme Başkanı:
Beni doktor biliyorlar diye konuşman ne? Sen doktor gibi mi tanıttın kendini?
Hakan Doğukan Taşçı:
Yoğun bakıma bir hasta geldiğinde, aileye doktor olmadan bilgi veriyordum. Aile de bana doktor diye hitap ediyordu. Ben de doktor değilim demiyordum.
Mahkeme Başkanı:
O çocuk 20 gün önce ölecek, tanısını açıkla.
Hakan Doğukan Taşçı:
Türkmen hastaydı. 500 bin lira ameliyat parası vardı. Aile, paramız olmadığı için ameliyatı kabul etmedi. Bir hafta yaşardı, ama şans eseri 1 haftadan fazla yaşadı. Hastanın kullandığı ilaçlar ve hastane yönetimiyle Fırat Sarı, "Bu çocuk zaten ölecek, bu kadar ilaç kullanmaya ne gerek var?" dedi. Ancak 44 gün yaşadı.
Mahkeme Başkanı:
Ben neden çocuğu öldüreyim? Öldürmem kafana sok, diye bir konuşmam var.
Hakan Doğukan Taşçı:
Sen hala bebekle niye uğraşıyorsun? Ben de yaşaması için müdahale ettim.
Mahkeme Başkanı:
Ölüsünü vermemişsiniz, bizi patlatacaklar diyorsun, neden?
Hakan Doğukan Taşçı:
Çocuğun babaannesi aradı, "Bebeğin naaşını vermediler" dedi. İçeride ödeme olduğunu, ödenmedikçe naaşını vermeyeceklerini söylediler. Ben de şok oldum, hastane yönetimiyle konuştum ve onlara yardımcı oldum.

'Doktor 'Çek fişi gitsin' dedi'

Hakan Doğukan Taşçı:
Doktor Şehmuz Çelik adını bazen doktor Şehmuz Çelik adıyla hasta kabul ediyorum. Kaya Bebek ile ilgili, 'Çocuk gözümün önünde öldü' sözlerimin üzerine, gece 3 civarı Batuhan Çelik aradı, arkadaşım, ellerinde bebek olduğunu ve doktora ulaşamadığını, doktorun 'Çek fişi gitsin' dediğini söyledi. Rıza Hocaymış doktor, ama tanımıyorum, çocuk doktoru olarak biliyorum. Hasta kötüydü, ben de telefondan yardımcı olmaya çalıştım. O bebek öldü. Aileye böyle bir durum olmadı gibi gösterdiler. Batuhan hemşire yardımcısıydı, arkadaşımdı. Doktorun müdahale etmesi gerekiyordu.




#İstanbul
#Yenidoğan Çetesi
#Bakırköy Adliyesi