Gripten koruyucu 7 önlem

Yeni Şafak
12:0716/01/2019, Çarşamba
G: 16/01/2019, Çarşamba
IHA
En çok kışın karşılaşılan grip, kontrollü bir şekilde atlatılamazsa farklı hastalıklara yol açıyor.
En çok kışın karşılaşılan grip, kontrollü bir şekilde atlatılamazsa farklı hastalıklara yol açıyor.

Dünyada her yıl 600 milyon kişiyi etkileyen grip, kış aylarında artış gösteriyor. Halk arasında “ilaç kullansam da kullanmasam da bir hafta atlatıyorum” algısı nedeniyle grip enfeksiyonu, bazen menenjit ve zatürre gibi ciddi hastalıklara kadar ilerleyebiliyor. İç Hastalıkları Uz. Dr. Muharrem İngeç, gripten koruyucu 7 önlemi sıraladı.

Her yıl yaklaşık 500 bin kişinin yaşamı, gribe bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalıklar nedeniyle tehlikeye giriyor. Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Muharrem İngeç, grip hakkında bilgi verdi ve gribe karşı alınması gereken önlemleri anlattı:

  • "Tokalaşma, öpüşme, çok yakın mesafeden konuşma ile çok kolay bulaşabilen grip, kalabalık ortamlarda hapşırırken ya da öksürürken ağzı ve burunu kapatmama, elleri düzenli yıkamama, hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunma gibi nedenlerle çok kolay yayılmakta. Yakın temasla bulaşan grip, öksürük veya hapşırık yoluyla vücut dışına atılan sıvılarının partikül olarak havada asılı kalmasıyla insandan insana rahatlıkla geçmekte. Özellikle soğuk havalarda alışveriş merkezi gibi kapalı ortamlarda uzun süre vakit geçirmek ise bu hastalığın toplumda yayılmasına zemin hazırlamakta."

Gripten korunmak için hangi önlemler alınmalı?

1. Gribin yayılmaması için el hijyeni çok önemlidir. Eller bol su ve sabun ile en az iki dakika yıkanmalıdır. Bu önlem, hastalığın bulaşma riskini azaltmakta.

2. Özellikle çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, ebeveynler çocuklara örnek olmalıdır. Kreş ve okul gibi çocukların topluca bulunduğu mekanlarda bulaşma riski yüksek olan bu hastalığın yayılmaması için çocuklara hijyen kuralları anlatılmalı.

3. Hapşırırken ya da öksürürken kolun iç yüzeyi ağıza ve buruna tutularak vücuttan çıkacak damlacıklar engellenmeli.

4. Lavabo, klozet, tırabzan ve kapı kolu gibi yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerde barınan grip mikrobu çok kolay bulaşmakta.

5. Grip hastası olanlar kullandıkları eşyaları diğer insanlarla ortak kullanmamalı.

6. Kağıt mendiller bir kez kullanıldıktan sonra atılmalı ve sık sık değiştirilmeli.

7. Kapalı mekanlar sık sık havalandırılmalı, toz ve akarların yayılmaması için hepa filtreli elektrik süpürgeleri kullanılmalı.

#Gripten kurtulmanın yolları
#Grip