Birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen migren hastalığı tedavi edilebiliyor.
İnsanlarda yaygın olarak görülen ve günlük hayatı son derece olumsuz etkileyen migren hastalığının tedavisi mümkün. Uzmanlar hayatı son derece çekilmez kılan migrenin belirtileri, tetikleyen faktörler ve migren sinyalleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Migrenin insanlarda yaygın bir şekilde bulunan bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, günlük hayatı çok olumsuz şekilde etkileyen migrenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, migrenle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Her baş ağrısının migren olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, "Genel anlamda baş ağrısı olarak ifade edilse de her baş ağrısı migren değildir. Otonom sinir sisteminde disfonksiyon sonucunda meydana gelen migren sürekli olarak ve nöbetler halinde baş ağrısı oluşturan bir hastalıktır" dedi.
Migrenin belirtileri ve tetikleyen faktörler
Migrenin belirtileri ve tetikleyen faktör hakkında bilgi veren Dr. Osman Demir, "Migren başlangıçta tedavi edilmezse birkaç saat içerisinde en şiddetli halini alır, migren ağrıları 4-72 saat kadar devam eder ve kendiliğinden biter. Bir süre sonra migren hastalığı yüzünden insanlar iş yapamamaktadır. Migren ataklarında bulantı oluşumu, kusma, baş dönmeleri, ışık ve sese karşı hassasiyet, ruh halinde meydana gelen değişiklik, çeşitli nörolojik değişiklikler yani görme kaybı meydana gelmesi, belirli bölgelerde uyuşukluk, kısmi felç meydana gelmesi, konuşmada bozulma gibi belirtilerle baş ağrısına eşlik edebilir. Sosyo-ekonomik durumlar, obezite ve dengesiz olarak beslenme, stresi etkileyen diğer faktörler migreni tetikler. Migren hastaların çoğunda 40 yaşından önce oluşur. 50 yaşın üstünde olan kişide migren başlama ihtimali azdır. Kadınlarda çoğunlukla orta yaşlarda meydana gelir" diye konuştu.
Migren sinyalini veren belirtiler
Migrenin sinyalini veren belirtileri sıralayan Demir şunları söyledi:
"Yorgunluk belirtilerinin sürekli olarak seyretmesi, ışıktan ve sesten sürekli olarak rahatsız olma, kaslarda oluşan ağrı belirtileri, mide bulantısı oluşması, kabızlık ve ishal oluşumu, sıklıkla oluşan susuzluk belirtisi, idrara sık aralıklarla çıkma, huzursuzluk oluşması, üzüntü gibi belirtiler migren atağının belireceğini gösterir. Migren, sebebi tam olarak bilinmeyen durumların meydana gelmesiyle birlikte beyin kan damarlarının ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına neden olarak görülebilir. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı, teşhis ve akabinde tedavi süreci çok önemlidir"
#Migren
#Migren hastalığı
#Baş ağrısı