Soğuk algınlığı nasıl geçer?

Yeni Şafak
09:5725/01/2018, Perşembe
G: 25/01/2018, Perşembe
Diğer
Soğuk algınlığı, Akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit gibi hastalıklara neden olabileceği gibi çok fazla ilerlemesi durumunda menenjite dahi yol açabilir.
Soğuk algınlığı, Akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit gibi hastalıklara neden olabileceği gibi çok fazla ilerlemesi durumunda menenjite dahi yol açabilir.

Soğuk algınlığı tedavisinde, antibiyotiklerin etkili olmaması ile birlikte hastalığı geçirmeyip erteliyor. Direnci düşük vücut, soğuk algınlığına daha fazla yakalanmakta olup on günden fazla sürüyor. Alınan önlemlerle beraber soğuk algınlığına yakalanma riski azalmakta. Soğuk algınlığı nasıl geçer? İşte detaylar...

İnsanlarda sıkça rastlanan en yaygın hastalık ve en bulaşıcı hastalık soğuk algınlığıdır. 200'den fazla virüs bu hastalığı meydana getirirken, kronovirüsler ya da rhinovirüsler soğuk algınlığını tetikliyor. Virüslere karşı, insan vücudu direnç sağlayamadığında sık sık soğuk algınlığına yakalanıyor. Araştırmalara göre anaokuluna giden çocuklarda yılda 12 kez, yetişkinler ise 7 kez görülmektedir. Uzmanlara göre bu hastalık soğuk havada dışarıya çıkmakla alakalı olmayıp, hastalığın tedavisinde antibiyotikler etkili olmamaktadır.

Soğuk algınlığı ciddi bir seyir takip ediyorsa çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit gibi hastalıklara neden olabileceği gibi çok fazla ilerlemesi durumunda menenjite dahi yol açabilir.

Soğuk algınlığının belirtileri

Soğuk algınlığı yaşayan insanların bir kısmında, bağışıklık sisteminin farklı reaksiyon göstermesinde dolayı hiçbir belirti görülmeyebilir. Eğer bakteriler kulak veya sinüslere etki ederse bu durumda hastaya antibiyotik verilmesi gerekir.

  1. Boğaz kuruluğu
  2. Boğaz ağrısı
  3. Hapşırık
  4. Öksürük
  5. Hafif ateş
  6. Boğuk ses
  7. Burun tıkanıklığı
  8. Hafif baş ağrısı
  9. Kas ağrıları
  10. İştahsızlık
  11. Göz kızarıklığı
  12. Yorgunluk
  13. Titreme

Soğuk Algınlığı İçin Alınması Gereken Önlemler

C vitamini soğuk algınlığına karşı direnç kazandırır. Öksürük, hapşırık gibi etkileri azaltır. C vitamini açısından zengin olan meyveler tüketilmeli.

Günlük olarak tuzlu su ile burun yıkanır böylelikle burun tıkanıklığını azaltır, ödemi atmaya yardımcı olur.

Özellikle beslenmeye kış aylarında dikkat etmeli, bol sıvı tüketmeye özen gösterilmeli. Metabolizmayı sıkıntıya sokan gıdalardan uzak durmalı.

Soğuk algınlığına yakalanmış bireye temas edilmemeli. Dışarıdan geldiğimizde ilk olarak ellerimizi yıkamak olmalı. Çocuklara da bunu alışkanlık haline getirilmeli.


Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

  • Günlük sıkça kullandığımız bardak, çatal gibi parçaları paylaşmamaya özen gösterilmeli.
  • Elleri sürekli dezenfekten yapmalı sabunla yıkamalı.
  • Çocukların sürekli kullandığı eşyaları, oyuncakları sıcak ve sabunlu suda yıkamalı.

Soğuk Algınlığına Bitkisel Tedavi

Tıkanan buruna rahat nefes alması için nemlendirici kullanılmalı. Buhar ile nemlenir burnu rahatlatır.

Sıcak duş alındığında nefesi rahatlatır. Sıcak duş buharı, burun yollarını açar, sinüsleri gevşetir.

Tuzlu su ile yapılan gargara, boğaz ağrısını hafifletir.

Yatarken baş yüksekte tutulmalı bu sayede sinüslerin daha rahat akmasını sağlar.

#Soğuk algınlığı
#Sağlık