Kaliteli yapımlarıyla her daim gönülleri fetheden TRT, dijital platformu tabii.com’un tanıtımını yaptı. 60 yıllık tecrübesini dijitale taşıyacak olan kanal, bu konuda hayli iddialı. 30 yeni yapım ve 184 bölümle açılış aşamasında en zengin orijinal içeriğe sahip platform unvanını taşıyacak olan “Tabii”, aile dostu bir yayın vaad ediyor. Başlangıçta Türkiye’deki kullanıcılara ücretsiz olacağı duyurulan platformda, Türkçe, İngilizce, Arapça, İspanyolca ve Urduca olmak üzere beş dil alternatifi bulunuyor.
TRT dijital platformun Beykoz Kundura Fabrikası’nda yapılan tanıtım programına sanat ve medya camiasından birçok isim katıldı. 7 Mayıs’ta yayın hayatına başlayacak olan “tabii”nin uzun zamandır sır gibi saklanan ismi ve logosu da bu toplantıda açıklandı. Konuşmasında “Dünya değişiyor” vurgusu yapan TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, “Türkiye’de geleneksel TV kanalı izleme süresi yüzde 60 azalırken dijital platform izleme süresi yüzde 347 artmıştır. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki dünya genelinde bu içeriklerin kaynakları sınırlı, temalar sınırlı. Bunun bir sonucu olarak küresel yapı ekosisteminde görüyoruz ki bayağı olan güzideleştiriliyor. Aşırı uçlar ve sapkınlıklar normalleştiriliyor” diyerek aile dostu yayın yapacaklarının altını çizdi.
İçerik ve temaların sınırlı olması, her platformun handikapı. TRT dijital bu anlamda geniş bir yelpaze sunuyor, üstelik temiz bir platform vadediyor. Doğrusu bunu ne kadar sürdürebileceği ve küresel alanda ne derece pazar bulabileceği katılımcıların da muhabbetindeydi. İster istemez varolan rakipleriyle kıyaslandı, tahminler yürütüldü. “Tabii” de sosyal medya hesabından rakiplerini ekleyerek, “Pisti boşaltın, biz geldik!” tweetini attı. Ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek, ancak her türlü sapkınlığın normalleştirilmeye çalışıldığı platformlara temiz bir alternatifin gelmesi, doğrusu çok önemli bir hamleydi.
Amerika’dan sonra dizi ihraç eden 2. ülke olan Türkiye, yeni bir oyun kurucu olarak dijital yayıncılık sektöründe de en önde olmaya hazırlanıyor. 30 yeni yapımla başlayan, yıl sonuna kadar 50’ye yakın yeni içeriğin eklenmesi beklenen platformda, aile, aksiyon, dönem, drama, fantastik, komedi, gençlik, polisiye, romantik komedi ve gerilim gibi çeşitlilik mevcut. Bunların arasında Hoşgörü ve barışın timsali Mevlana’nın hayatının anlatıldığı Mevlana Celaleddin-i Rumi, Türk Hava Kuvvetleri ve savaş pilotlarının aksiyon dolu hikâyelerini paylaşan Hür, yepyeni maceralarıyla, TRT’nin sevilen içeriği Tozkoparan, yüksek mizah dozu ve eğlenceli oyuncu kadrosuyla ÜniversDeli ve süper kahraman evreninin ilk projesi Altay gibi dijital platforma özel hazırlanmış dizilerin yanı sıra çok sevilen TRT yapımları da yer alacak.
Açılış konuşmasında bu projenin Türkiye Yüzyılı’na çok yakıştığını söyleyen İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “TRT dijital platformu, Türkiye’deki dizi ve film sektörünün daha da güçlenmesine katkıda bulunacak. Bütünüyle hem sektöre hem ülkemize hizmet edecek. Bizi birleştiren hikayelerle tüm dünyaya hitap ediyoruz” ifadelerini kullanarak uluslararası alana iddialı bir alternatif ortaya koyduklarının vurgusunu yaptı.