IMEI numarası sorgulama günümüzde büyük önem arz etmeye başladı. Peki tüm telefonlarda yer alan IMEI numarası nedir? Ne işe yarar? IMEI numarası kaydı nasıl yapılır? E-Devlet kapısı üzerinden IMEI numara sorgulaması ücretsiz olarak nasıl yapılır? Tüm detayları sizin için haberimizde derledik.
IMEI sorgulama, mobil cihaz teknolojisinin gelişmesi ile birlikte büyük önem arz etmeye başladı. İnsanların sahip olduğu kimlik numarası ile aynı görevi gören telefonlarda ki IMEI numarası, cihaza ait tüm bilgilere ulaşılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca yurt dışına seyahat eden kişilerin ülkeler arası telefonlarda yaşanan fiyat farkından ötürü gittikleri ülkelerden telefon satın almaları ve ülkelerine döndüklerinde yaşadıkları kullanıma kapanma sorunu IMEI numarasının öneminin daha da artmasına neden oldu.
IMEI numarasının bu iyi özelliğinin yanı sıra kaçak ve çalıntı telefonları ülke içerisinde eski veya çöpe atılmış cihazların IMEI numaralarını kopyalayarak aktif eden bazı kötü niyet kişiler de son dönemde kullanıcıların zor durumda kalmalarına neden oldu. Bu sorunun önüne geçmek isteyen BTK e-devlet platformu üzerinde ücretsiz IMEI sorgulama servisini hayata geçirdi. Bu sayede ikinci el telefon alan kullanıcılar, almadan önce cihaza kayıtlı olan IMEI numarasını e- devlet üzerinden sorgulayarak telefon hakkında kolayca bilgi sahibi olabiliyor.
IMEI NUMARASI NEDİR?
IMEI numarası açılımı "International Mobile Equipment Identity"nin ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") olan ve her telefonun kendine özel kimlik numarası olarak adlandırılır. IMEI numarası insanlarda bulunan kimlik kartlarında olduğu gibi her cihazın kendine özel atanan 16 haneli numaralar bütününden oluşturulur. Söz konusu numara cihaz üretimi ile cihaza tanımlanır ve bu numara üzerinden cihaza ait tüm bilgiler IMEI numara sorgulama sayfasında kolayca öğrenilebilir. Bu numaralar, operatörler tarafında iletişimin hangi cihazla yapıldığının anlaşılmasını sağlarken, üreticiler ve dağıtıcılar tarafında satış, garanti tespiti gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Kısacası operatörler sizin hangi model ve marka cihaza sahip olduğunuza bu numara üzerinden ulaşır ve takibini sağlar.
IMEI NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?
- iOS (iPhone, 3G iPad):Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.
- Android:Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.
- Eski Sony ve Sony Ericsson'lar:"* Sağ * Sol Sol * Sol *"
- Blackberry veya daha yeni Sony Ericsson'lar:Seçenekler > Durum altında
CİHAZIMIN IMEI KAYDI OLUP OLMADINI NASIL ÖĞRENİRİM?
Yurt dışından satın alınan cihazların kayıt ettirilmesi gerekiyor. İkinci el telefon sahibi olacakların ise IMEI numarasını kontrol ederek cihazın IMEI numarasının cihaza mı ait olduğunu teyit etmeleri gerekir. Zira ikinci el alacağınız cihaz çalıntı veya IMEI numarası kopyalanmış olabilir.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?
IMEI numarası kayıt işlemine genel olarak yut dışından cihaz satın alanlar ihtiyaç duyuyor. Çünkü yurt dışından alınan cihazların ülke içinde IMEI numaraları kayıt altına alınmadığı için 120 gün içerisinde iletişime kapatılıyor. Bu durumla karşı karşıya kalmak istemeyen cihaz sahipleri ise cihazın IMEI numarasını kayıt ettirmek zorunda kalıyor.
Kayıt işlemi için öncelikle aldığınız cihazı kullanıcı pasaportuna kaydettirmesi gerekiyor. Sonrasında e-devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yaparak, e-işlemler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığı altında yer alan hizmetlerden cihaz kayıt hakkını sorgulaması gerekiyor. Şayet ulaşılan menüde cihaz kayıt hakkı mevcut ise cihaz kullanıcısının IMEI kaydet alanındaki gerekli bilgileri doldurarak harç ücretini (2018 yılı için 170,70 TL) yatırması gerekiyor. Söz konusu harç ücreti, e-devlet sistemine entegre bankalar üzerinden online olarak ödenebiliyor. Burada gerekli bilgileri doldurmanız ve harç ücretini yatırmanız cihazı kayıt ettiğiniz anlamına gelmiyor. Hemen akabinde GSM operatörünüze başvurarak cihazı kayıt ettirmek istediğinizi belirtmeniz ve kayır işlemini tamamlamak istediğiniz belirtmeniz gerekiyor.
18 YAŞINDA KÜÇÜKLER IMEI KAYDI YAPABİLİR Mİ?
18 yaşından küçük kişilerin de yurt dışından getirdikleri cihazların IMEI numarasını kaydettirme hakkı bulunuyor. Lakin bu kişiler kayıt başvuru işlemlerini anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım şeçeneğini seçerek yapması gerekiyor. Başvuruyu yapan anne, baba ya da yasal temsilciler başvuru sırasında 18 yaşından küçük ferdin kimlik bilgilerini doldurarak kayıt yaptırması gerekiyor.