14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Trabzon ilinin en büyük ilçelerinden biri olan Akçaabat, tarihi, coğrafi özellikleri ve nüfus yapısı ile dikkat çeken bir yerleşim yeridir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ilçe, Trabzon şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır.
Tarihi olarak, bölgede MÖ 8. yüzyıldan itibaren yerleşimler olduğu bilinmektedir. Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir merkez olan bölge, daha sonra Trabzon İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelmiştir. Osmanlı döneminde ise önemli bir ticaret merkezi olarak hizmet vermiştir.
Akçaabat'ın coğrafi yapısı ise oldukça dağlık ve engebelidir. İlçe sınırları içinde Karadeniz kıyısı ve Sümela Manastırı gibi önemli turistik yerler de yer almaktadır. İlçenin doğusunda yer alan Zigana Dağı, zirvesindeki kayak merkeziyle de ünlüdür.
Akçaabat ilçesi 33 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar; Ahatlı, Akbulut, Akçaşehir, Akçatürk, Alabalık, Araplar, Aşağı Köseler, Aşağı Kuzucu, Aşağı Yakupköy, Çayırbağı, Çaykara, Cumhuriyet, Değirmendere, Demirciler, Dereköy, Doğankaya, Düzköy, Emirgan, Fatih, Güneşli, Gündoğdu, Hacıahmetli, Hacıhalil, Hacıilyas, Hacıkadem, Hacıömerli, Hacısaki, İskefiye, İslamköy, Kalkandere, Karacalar, Kayabaşı, Kaymaklı ve Kazancı mahalleleridir.
2021 yılı nüfus sayımına göre Akçaabat ilçesinin nüfusu 103.176'dır. İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizm üzerine kuruludur. Özellikle fındık üretimi ilçenin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Ayrıca turizm açısından da oldukça zengin bir bölge olan Akçaabat, özellikle yaylaları ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini cezbeder.
1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın:
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
3- Cep telefonuyla kabine girmeyin:
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın:
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
5 - Pusulaları tek zarfa koyun:
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın:
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde seçim ikinci tura kalacak. İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak.
Cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle seçilir. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa, ilk turda en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur yapılır ve ardından salt çoğunluğu alan aday seçilir.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması halinde seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak.