
Kredi kartı ve bireysel kredi borçlarına yönelik yapılandırma adımı, vergi affı iddialarını yeniden gündeme taşıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı yeni açıklamayla, yalnızca asgari tutarı ödenmeyen kartların değil, dönem borcu kısmen ya da tamamen ödenmeyen bireysel kredi kartlarının da yapılandırma kapsamına alınabileceği duyuruldu. Bu gelişmenin ardından sosyal medyada “vergi affı geliyor” iddiaları hızla yayıldı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz Haziran ayında bu iddialara net bir yanıt vermişti.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kamuoyunda “vergi affı” olarak adlandırılan yeni bir yapılandırma kanununa yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı açıkça belirtildi. Özellikle bazı meslek mensuplarının sosyal medya paylaşımlarına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, kamuoyunda 'vergi affı' olarak da adlandırılan yapılandırma kanunu içerikli herhangi bir düzenlemeye yönelik çalışmamız bulunmamaktadır. Söz konusu paylaşımlar tamamen asılsız ve mükelleflerimizi yanıltmaya yönelik bir nitelik taşımaktadır.”
VERGİ AFFI GÜNDEMDE DEĞİL
BDDK’nın kredi borçlarına ilişkin attığı adımlar, bankacılık sistemi ve bireysel finansal rahatlama açısından önemli olsa da, vergi affı konusunda şu an için resmi bir girişim bulunmuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklaması doğrultusunda, vergi affı beklentilerinin gerçek dışı olduğunun altı çiziliyor.
2023 YILINDA ÇIKMIŞTI
Kamuya olan borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifiyle, 2023 yılında vergi affı çıkarılmıştı. 2022 sonu itibariyle devlete borçlarını ödeyememiş milyonlarca vatandaşa, işletmenin alacaklıyla el sıkışıp barışması borçlu için de cazip, Maliye için de cazip. Borçlu olan vatandaş ve işletmeler, yüksek orandan işlemiş faizi sildirip, düşük oranlı ÜFE oranı dikkate alınarak 48 aya kadar yapılandırma imkânı sağlanmıştı.
VERGİ AFFI NE DEMEK?
Vergi affı, devletin, vergi borçlularına belirli avantajlar sunarak gecikmiş veya ödenmemiş vergi borçlarını ödeme kolaylığı sağladığı hukuki bir düzenlemedir.