
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey ile İstanbul'da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) kapsamında önemli bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu mutabakatla Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı kullanıcısı olarak kabul edilmesi yönünde kritik bir adım atıldı.
IDEF 2025'te imzalanan "Eurofighter Typhoon Savaş Uçağı Kabiliyetlerinin Hükümetler Arasında Sağlanmasıyla İlgili Mutabakat Muhtırası", iki ülke arasındaki savunma işbirliğini derinleştirmeyi hedefliyor.
Yeni bir dönemin başlangıcı
İmza töreninin ardından konuşan Bakan Güler, "Ülkemizin Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabul edilmesini, NATO'nun kilit müttefikleri olan ülkelerimizin dostluk bağlarımızı daha da güçlendireceğini, ülkemizin hava kabiliyetlerinin arttırılmasıyla NATO'nun da hava gücünün artmış olacağını, yeteneklerimizle ilgili işbirliğini güçlendireceğini ve iki ülkenin savunma sanayilerini dünya çapında lider ekipmanların karşılıklı alımı yolu destekleyecek yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyorum. Bu kapsamda imzaladığımız mutabakat zaptı bizleri Eurofighter Typhoon konusunda tam kapsamlı bir anlaşmaya bir adım daha yaklaştırılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Eurofighter özellikleriyle dikkat çekiyor
Dünyanın en gelişmiş çok rollü savaş uçaklarından biri olan Eurofighter Typhoon, Avrupa’nın ortak savunma gücünün bir sembolü hâline geldi. Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya tarafından geliştirilen bu jet, hız, manevra kabiliyeti ve ölümcül silah sistemleriyle dikkat çekiyor.
Peki Eurofighter Typhoon özellikleri neler? Eurofighter hangi ülkelerde var? Eurofighter Typhoon radar sistemi, Eurofighter motor gücü ne kadar? İşte detayları...

Eurofighter Typhoon özellikleri neler?
Eurojet EJ200 motorlarını kullanan ve maksimum hız olarak Mach 2+ (yaklaşık 2.125 km/s) Eurofighter Typhoon, bahse konu EJ200 turbofan motorlardan 2 tane bulunduruyor. Ayrıca bu motorlar tam güçte toplam 180 kN itki kuvveti uyguluyor. Eurofighter Typhoon'un azami menzili ise 2.900 km’ye kadar çıkabiliyor, görev tavanı 19.800 metre olarak belirtiliyor. Eurofighter Typhoon'un Silah Kapasitesi ise oldukça etkileyici. 13 harici taşıma noktası, hava-hava ve hava-yer füzeleri, 27 mm top kullanan jet uçak, Radar ve aviyonik konusunda da oldukça başarılı. Eurofighter Typhoon'un üzerinde, CAPTOR-E AESA radar, PIRATE kızılötesi sensör, Praetorian DASS savunma sistemleri bulunuyor.

Eurofighter hangi ülkelerde var?
Typhoon aktif olarak 9 ülke tarafından kullanılıyor: İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Avusturya, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt ve Katar. Üstelik yeni kullanıcılar için görüşmeler sürüyor.

Eurofighter motor gücü ve radar
Hava üstünlüğü, yer hedeflerine taarruz, keşif, elektronik harp (SEAD), eskort ve istihbarat görevlerinde etkin olarak görev yapan Eurofighter Typhoon, Eurojet EJ200 motorlarıyla donatılmış durumda.
Bu motor Eurofighter'e süper cruise (art yakıcı kullanmadan ses üstü uçuş) özelliği sunuyor. Bu motorlar hem hız hem de yakıt verimliliği açısından rakiplerinin önüne geçiyor.
Tranche 5 konfigürasyonu ile tamamen yenilenen Typhoon, artırılmış gerçeklik, sesle komut sistemi ve drone koordinasyonu gibi birçok yenilikle geliyor. Elektronik harp varyantı olan ECR Typhoon ise 2030’lu yıllarda düşman radarlarına karşı NATO’nun en büyük kozlarından biri olacak.
BAE Systems ve Airbus gibi üretici firmalar, Typhoon’un 2045 yılına kadar aktif görevde kalması için yeni yükseltmeler üzerinde çalışıyor.
