Cumhuriyetimizin 101. yılı tüm ülkede çeşitli etkinliklerle büyük bir coşkuyla kutlandı. Resmi geçitler, özel programlar, sanat organizasyonları bu kutlamaya eşlik etti.
29 Ekim gecesi sadece İstanbul’da, otuza yakın isim konser verdi. Büyük kısmı belediyeler aracılığıyla düzenlenen “ücretsiz halk konserleri”ne her zaman olduğu gibi popüler isimler davet edildi.
CHP’li belediyelerin Cumhuriyet Bayramı için sanatçılara akıttığı para ise dudak uçuklattı.
En ufak linçte, yaşanan toplumsal ya da milli bir olayda Mustafa Kemal Atatürk’ü, Nutuk’u, Cumhuriyet’i ve kazanımlarını gündeme getirerek taraftar toplamaya soyunan ünlüler, milli ve manevi birlik gerektiren günlerde sahne almak için milyonlar istiyor. Bunun en yakın örneği, geçtiğimiz hafta Konak Belediyesi’yle iki saatlik konser için 5 milyon 300 liraya anlaşan Şevval Sam ve İBB ile yaklaşık 6 milyon liraya imza atan Hadise oldu. Sam’ın anlaşmasının sosyal medyada paylaşılması üzerine başlayan tartışmalarda, Cumhuriyet Bayramı kapsamında konser veren isimler, aldıkları ücret ve cumhuriyetin ruhuyla ilişkisi sorgulandı.
CHP yandaşı isimlerin dahi eleştiri konusu yaptığı mesele, Ersin Çelik moderatörlüğünde tvnet'te canlı yayınlanan Siyaseten programında masaya yatırıldı.
Yeni Şafak Yazarı İsmail Kılıçarslan, CHP'li belediyelerin Cumhuriyet Bayramı konserleri için şarkıcılara milyonlarca lira aktarmasının ardında yatan gerçekleri anlattı.
Kılıçarslan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Konserler, tanıtım filmleri, sinema filmleri vb. sınırsızdır. Hadise’ye neden 6 milyon lira verdiğini kimseye izah etmek zorunda değilsin.
Yol, asfalt, altyapı değil. Buraların maliyetleri belli.
Telif meselesine giren konularda derin bir yasal boşluk var. O boşluğu da CHP’li belediyeler fark etmiş durumdalar.
Ayda 4 konserden 10 milyon lira kenara koyup, ister cebine atar ister PKK’ya aktarır. Esenyurt’ta Diyarbakır'da olabileceği gibi. Bunlar çok net meseleler.
Sanatçıyla anlaşıp o paranın bir kısmını geri alıyorlar. Sayıştay gelip sen nasıl harcadın diyemiyor, belediye 'sanatçı telif hakkı' diyor.
Maliye Bakanlığı vergilendirmeye gidiyor ama onlar organize edilebiliyor.
Sayıştay denetimine takılmamanın yolu teliftir. O yüzden CHP’li belediyeler heykeli sergiyi çok sever.
İzmir Saat Kulesi'nde bir iş yapıldı, Kültür Yolları kapsamında. Bir arkadaşım yaptı, muhteşem bir işti. İzmirliler büyülendi. 1 milyon liraya yapıldı.
Ortalama bir CHP'li belediyenin 50 resmi yan yana koymasının bedeli 5-6 milyon lira. Mehmet Şimşek göreve mi diyelim?"