Seçimlerden hangi adayın galip olarak çıkacağı en fazla Rusya ve Çin’i ilgilendiriyor. Moskova ve Pekin, seçimlerin olası sonuçlarının ABD’yle ilişkileri üzerindeki etkilerini hesaplıyorlar.
Trump dönemine kıyasla Biden Rusya’ya karşı daha şahin bir politika sürdürdü. ABD’yi küresel Batı’nın öncüsü olarak gören Biden dünyayı sözde Demokrasiler ve Otokrasiler arasında varoluşsal bir rekabet alanı olarak ilan etmişti. Bu bağlamda Biden Rusya ve Çin’e karşı küresel bir koalisyon inşa etmek için çabaladı. Trump’ın ise böyle ayrımları yok. Trump, küresel politikaların, çoklu savunma ve ticaret anlaşmalarının Amerika’yı zayıflattığını, Çin’i ise güçlendirdiğini savunuyor. Küresel Batı Beyaz Saray’da Trump’ı görmek istemiyor tabii.
ABD’de Çin’in ekonomik ve askerî yükselişinin durdurulması ve hiçbir başlıkta ABD’nin önüne geçmemesi gerektiği yönünde iki partili bir mutabakat var. İki parti arasındaki farklılıklar, üslup ve yöntemlerde. Çinliler Amerika’nın küreselci liberallerinin Çin’e karşı daha ideolojik yaklaşmalarından ve bu bağlamda küresel bir ittifak oluşturma çabalarından rahatsızlar. Liberal şahinler Çin ile ABD arasındaki rekabetin doğasını iki sistem, model ve değer arasındaki bir rekabet olarak gerekçelendiriyorlar. Pekin bu nitelemeyi daha tehlikeli buluyor.
Çinliler Trump’ı gürültücü ama daha kontrol edilebilir bir hasım olarak görüyor olabilirler. Trump’ın küreselci politikalara muhalefeti Çin’e karşı koalisyon oluşturmada çatlaklara yol açabilir. Bu çatlaklar Çin’in Batı dünyasıyla ve Asya-Pasifik ülkeleriyle ilişkilerini olumlu etkileyebilir. Pekin, Trump’ın Tayvan yüzünden Çin ile çatışmayı göze alabileceğine pek ihtimal vermiyor. Pekin için Trump ile pazarlık yapma ihtimali Harris’ten daha yüksek.
Çinliler Trump’ın Ukrayna savaşının bitirilmesi için Putin’le uzlaşmasının ABD’nin Kuzey Kore politikasını da olumlu etkileyebileceğini düşünüyorlar. Pekin’in üzerinde düşünmek istemediği, ancak huzursuz olduğu en önemli husus ise Putin’in Trump ile anlaşmasının Rusya’nın Çin’le ilişkisini olumsuz etkilemesi. Çinliler şimdilik buna ihtimal vermiyorlar.
Pekin hangi adayın Çin için daha ehven olacağını kılı kırk yararak hesaplıyor. Çinliler Harris’tense Trump’ın başkanlığının Çin için daha ehven olacağını düşünüyor olabilirler.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.