Aklımıza Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’nda ele alınan konuların temelindeki tespit geldi: Devletin Kültür ve Sanat Politikaları, Hükûmetin Kültür ve Sanat Politikaları ve nihayet halkın yaşadığı Kültür ve Sanat uygulamaları arasındaki farklar, fark edilmeden Cumhuriyet’in temelini oluşturan kültür meseleleri çözülemez…
Bir gün dünyanın en etkili kültür merkezlerinde sergilenip cumartesi akşamı olduğu gibi izleyicilerin dakikalarca ayakta alkışlayacaklarından en küçük şüphe duymadığım ‘Gilgameş Operası’, Türk millî kültürünün en önemli kilometre taşlarından biri olarak kültür ve sanat tarihimize altın harflerle yazılacaktır.
Müzikle olağanüstü uyum içindeki ışık ve renk oyunlarını, kostüm ve dijital mekân tasarımını anlatarak ifade etmek zor… Meraklısı için son gösteri bu akşam… Kaçırmayın derim…
Diğer starlara gelince şöyle sıralamak mümkün: Hikayeci: Hüseyin Likos; Gilgameş: Alican Güçoğlu; Enkidu: Yılmaz Berkay Günay; Ninsun: Aylin Ateş; Şamaş: Burak Bilgili; İştar: Şebnem Ağrıdağ Kışlalı; Anu: Gökhan Ürben; Antum: Asude Karayavuz; Enlil: F. Kılıç Aslan; Humbaba: Melike Manav Yalçın; Alto Solo: Nursel Dinler Yazman; Halktan Bir Kadın: Neslişah Pekin; İştar Kızı: Burcu Soysev , Berin Kocabaşoğlu; Siduri: Merve Topaldemir; Soprano Hikayeci: Pınar T. Koç; İrnina: Zeynep Halvaşi; Gelin: Buket Polat; Damat: Agit İşcan; Yılan: Ecem Ovat; A Düşünce Hayali: Emre Güngör; B Düşünce Hayali: Mualla Dedemen; C Düşünce Hayali: Banu Ergün; D Düşünce Hayali: Ahmet Baykara; Ut Napiştim: Alper Saldıran.
İDOB’un basınla paylaştığı yorumda da belirttiği gibi, bilgisizlikten bilgiye geçişi tasavvufi bir şekilde ele almasıyla zamansız bir eser olma özelliğine sahip olan, tüm otoriterlerce 20. yüzyılın en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilen Ahmed Adnan Saygun’un yerli – millî – evrensel üçlemesini kültürler arasında köprü kurarak hayata geçirdiği ve ana yurdunun düşünce dünyasını, kavramsal bir çerçeve içinde yorumladığı yapıtlarından olan epik dram, Doğu’nun duyarlılığıyla Batı’nın çok sesliliğinin iç içe geçmiş hali olarak da tanımlanabilir.
"A. Adnan Saygun ve Geçmişten Geleceğe Türk Musikisi" ve "Özsoy Operası - Atatürk ve Adnan Saygun" gibi kitaplarıyla da tanıdığımız Gülper Hanım, 19 yaşındayken Adnan Saygun'un "Yunus Emre Oratoryosu"nda Yunus'un Divanı'yla karşılaşıp aradığı hakikati bulduğunu ve o andan itibaren 'ben'den ve nefsinden vazgeçtiğini belirtmiş …
Adnan Saygun Cumhuriyetimizin temeli olan millî kültürümüzün içindeki hak ettiği yere nihayet ulaşıyor… 450 sanatçı kardeşimi alınlarından öperim…
Bu olayı anılarda taze tutmak üzere İEL Bisiklet Kulübü yüze yakın öğrencinin katılımıyla 308 km’lik yolu katederek İstanbul’dan Çanakkale’ye pedal çevirirler… Bu yıl da aynı eylemi büyük bir inançla hayata geçirdiler. Kardeşlerimi kutluyorum.
Burada sayamayacağımız kadar çok kurum ve kuruluş gençlere yönelik etkinlikleri devreye sokmuşlar…
Velhasıl yaman bir soru değil mi?..
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.