İsrail ile İran arasındaki çatışma ve gerilimin, özellikle enerji ve finans piyasalarını ve tedarik zincirlerini derinden etkileme potansiyeli bulunmaktadır.
Ortadoğu denilince öne çıkan en önemli konuların başında tabi ki enerji gelmektedir.
Enerji arz güvenliğinde öne çıkan birçok ülke Ortadoğu’da bulunmakta ve dünyaya arz edilen petrol ve doğalgaz taşımacılığında Hürmüz Boğazı önemli bir rota konumundadır.
Dünya genelindeki ham petrol ve petrol ürünleri ticaretinin yaklaşık yüzde 20-30’nun burada gerçekleştiği tahmin edilmektedir.
Bu açıdan da Hürmüz Boğazı, bölgenin enerji can damarı konumunda ve hayati öneme sahip bir geçittir.
Birçok LNG ihracatçısı ülke başta da Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait LNG gemilerinin neredeyse tamamı bu stratejik noktadan uluslararası piyasalara ulaşmaktadır.
Bu nedenle, olası kısıtlamalar doğal gaza bağımlı ülkelerin başta da Asya ülkelerinin (Japonya, Güney Kore, Çin.) arz güvenliğinde önemli sorunlar oluşturabilir.
Dolayısıyla, hem İran ve İsrail arasındaki çatışma nedeniyle meydana gelecek arz güvenliği sorunu ve olası fiyat artışları hem de bölge ülkelerinin can damarı olan enerji gelirlerinde meydana gelecek kayıplar nedeniyle bölge ekonomilerini de derinden etkileyecektir.
İran ile İsrail arasında bu çatışmanın, sadece Ortadoğu’yu değil, küresel enerji güvenliğini ve küresel ekonomileri derinden sarsabilecek bir potansiyeli bulunmaktadır.
Bu çatışma ile beraber, enerji arzında meydana gelecek olası kısıtlamalar nedeniyle, enerji fiyatlarında olası artışların ve meydana gelecek şokların küresel ekonomiyi tehdit etme olasılığı bulunmaktadır.
Bu da çatışmanın daha farklı alanlara yayılmasına neden olabilir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.