19 Haziran’daki kritik Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yaklaşırken başta reel sektör olmak üzere piyasaların gözü faiz oranlarına çevrildi. Reel sektörün can suyu beklediği bu dönemde Merkez Bankası hafta içinde art arda repo ihaleleri ile fonlama maliyetini %46 seviyesine doğru çekmeye başladı. Elbette TLREF biraz daha gecikmeli bir şekilde bu seviyeyi yakınsayacak ancak 19 Haziran’a kadar piyasa fonlama maliyetinin %46’da oluşması da PPK faiz indiriminin önünü açmış olacak.
Merkez Bankası’nın yeni fonlama stratejisi ile Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti (AOFM) düşüyor. 12 Haziran itibariyle TCMB ağırlıklı fonlama maliyeti %46 seviyesine geriledi. Hazine kaynaklı işlemler kaynaklı fonlama ihtiyacı 312 Milyar TL’ye gerilerken Merkez Bankası sistemin fonlama ihtiyacını haftalık repo ile sağlıyor. Likidite gelişmeleri ve fonlamanın haftalık repo ihalesi ile sağlanması beklentisi ile Türk Lirası referans faizlerinin de %46 seviyelerini yakınsamasının önü açılıyor. Tüm hafta boyunca devam eden bu işlemlerle AOFM’nin bu seviyelerde kalmasını bekliyoruz.
Özetle Merkez Bankası’nın bu adımı ile beraber piyasada faizler düşmeye edecek ve düşen faizlerle beraber bankacılık sektöründe likidite yönetiminde önemli bir gevşeme için alan açılacak. Ancak bu noktada bazı eski alışkanlarını hatırlatmakta fayda var. Faiz indiriminin fiyatlanmaya başlandığı bu ortamda bankaların bu indirimleri geciktirmek yerine bir an önce kredi faizlerine yansıtmaya başlamaları gerekiyor. Zira bankalarımız bu durumun tam tersi alışkanlıklarla hareket ediyor ve zaten son 2 yıldır oldukça yüksek faiz ödemek zorunda kalan müşterilerine faiz indirimlerini gecikmeli olarak yansıtıyor.
Öte yandan bankaların TL ticari kredilerdeki aylık büyüme sınırı nedeni ile ellerindeki kısıtlı kaynağı gerçek ihtiyaç sahibi işletmeler yerine yüksek teminat verebilen işletmelere kaydırmaları piyasadaki nakit sıkışıklığını da artırıyor. Bu bakımdan kredi piyasanın normalleşmesinin hızlanması açısından hem aylık ticari kredi büyüme sınırı hem de bankaların bu uygulamalarının acilen gözden geçirilmesi gerekiyor. Açıklanan son sanayi üretim endeksi, PMI, kapasite kullanım oranı ve takibe geçilen alacak verileri bu aciliyetin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.