Kısaca değinmezsek olmaz. Ne yazık ki Tüsiad, sadece eski Türkiye’nin değil eski dünyanın anlayış ve ufkuyla ve yine eski Türkiye’nin kodlarıyla düşünce üretme gafletinin içinde. Kurdukları cümlelerin bırakın demokrasi savunuculuğu olmasını, dünyanın gelişmelerini okumaktan ne kadar aciz olduklarının alelade ifadesi şeklindedir.
Daha bundan birkaç yıl evvel kaybedilen seçim nedeniyle kongre baskını yapan şimdiki ABD Başkanı Trump’ın Başkan Yardımcısı JD Vance, Avrupa Birliği’nin en önemli birleşiminde Avrupa’ya demokrasi dersi verip had bildirirken, bizim ülkemizin sermayedarı, Avrupa’nın, -hasta yatağındaki Avrupa’nın- sözcülüğünü yapıyor.
Bu adımın suç unsuru olup olmadığını hukukçular bilir ancak ben bunun, vizyonsuzluğun, çapsızlığın önemli bir örneği olarak tarihte yer alacağı kanaatindeyim.
Alışılmış bakış açılarını ve ezberleri kenara bırakın. ABD Başkanı Trump yeni açıklamasıyla bundan böyle “karşılıklık” “reciprocal” ilkesine dayalı ticaret sistemi yani gümrük düzeni alacağını ifade etti.
Bunu da 1 Nisan’a kadar ABD Hazine Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığından edinilecek veriler ile beraber iki Nisan’da tüm ülkeleri kapsayacak şekilde “karşılıklı ticaret” ilkelerinin somut şeklini açıklayacağını ifade etti.
Buna göre; ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü, Amerikan mallarının pazarlarına girmesine karşı daha yüksek gümrük tarifeleri ya da tarife dışı ticaret engelleri uygulayan ülkelere yönelik soruşturma talimatı vererek, ithalata karşılıklı gümrük tarifeleri getirilmesine zemin hazırlayan bir genelge imzaladı.
Başta Almanya ve Hindistan (eş zamanlı tüm diğer ülkeler) gibi önemli ekonomik güce sahip olan ancak ABD ürünlerine daha yüksek tarifeler uygulayan ticaret ortakları arasında bu yükleri eşitlemektir.
Japonya gibi tarife dışı ticaret engellerine sahip olduğu düşünülen ülkeler de hedef olarak görülmektedir.
Ayrıca vergi oranları haricinde mesela Japonya, ABD malları için görünmez el vasıtasıyla yapısal engeller ortaya koyarak ABD mallarının ülkelerine girmesine engel oluyor.
Japonya'nın endüstriyel ya da güvenlik standartları, ülkeyi karşılıklı tarifeler için ABD'nin incelemesine tabi tutabilir.
Yani işleri, üretim zincirleri, sosyolojik düzenleri etkilenecek ülkeler onlarca diyebiliriz.
Bizim TÜSİAD bunlara kafa yorup bu işten Türkiye’mizi nasıl kârlı çıkarabiliriz, diğer ülkelerin yaşayacakları zorlukları nasıl avantaja döndürebiliriz diye kafa yoracağına, gel güdük işler peşinde koş… Türkiye niye kalkınamıyor diyorsunuz ya, TÜSİAD’çılar? Al sana örnek! İşe kendinden başla!
Aksi istikamette de ne Türk milleti ne de Erdoğan hayatınızı kolaylaştırmayacaktır.
Yol yakınken, Dünya dönüyorken, var gelin bir tek Tüsiad değil, tüm iş insanları, bürokrasi, esnaf, bir daha, yeniden başlayalım.
Pergel misali bir ayağımız İstanbul’da hep sağlam dursun, diğer ayağımızı Erdoğan’ın açtığı dış politik alanda Avrupa’ya koyalım, Asya’ya koyalım, ABD’ye koyalım siz de kazanın, bu millet de kazansın!
Bana bedava para verin (nineme de bedava maliyet ile kredi verin kâr eder!), ihracatçıya özel kur ayarlayın diyeceğinize, daha fazla seyahat edin, yeni ülkelerde ilişkiler inşa edin, batmakta olan Avrupa’dan şirketler, fabrikalar satın alma gayretinde olun!
Göreceksiniz ki Erdoğan, Türk hükümeti en büyük yardımcınız olacaktır…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.