Âletlerin tuhaf bir târihi var. Onları tasarlayan ve üreten biz insanlarız. Modern bilim, fen sâhasında âletlerimizi hem nicelik hem de nitelik açısından muazzam bir gelişmişlik seviyesine çıkardı. 19. ve 21. asır arasında, son iki buçuk asırda oldu bunlar.
Târihte Güzel Zaman olarak bilinen; 1870’lerden, 1914’de patlak veren I. Umûmî Harb’e kadar geçen, yaklaşık yarım asırlık bir zamânın rüyâsıydı bu. Bilim ve teknolojinin güzellemelerinin yapıldığı, esriklik içinde geçen zamanlardı.
Büyük kitlelerin nazarında mesele çok başka türlü karşılanıyordu. Ne yâni, bilim ve teknolojiden vaz mı geçecektik? İnsan ömrünü uzatmak elimizdeyken bundan vazgeçip atalarımız ve dedelerimiz gibi 30-40 yaşlarında bu dünyâyı terk etmeyi içimize mi sindirecektik?. Çocuk felci, verem gibi illetler bilimsel buluşlarla kesin olarak ortadan kaldırılmamış mıydı? İnsan ömrünü uzatan teknoloji, olur ya, bir gün, en temel arzumuz olan ölümsüzlüğü bile bize armağan edebilirdi. Telefon 1871 senesinde icat edilmişti. Çok uzaklardaki eşimiz, akrabamız, dostumuzla, onlar sanki yanıbaşımızda gibi konuşabiliyorduk. Bunu bırakacak, haberleşmede, haftalar, aylar süren o bildik kısırlığa, sancılara râzı mı olacaktık? Demir yolları, kara yolları, köprüler, dağları delen geçitler yapılıyordu. Bütün dünyâ artık ulaşılabilir oluyordu.. Ne yâni bunlara yüz mü çevirecektik? Kimse kolay kolay bu soruların karşısında duramazdı.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.