
2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 20 Temmuz Pazar günü binlerce adayın katılımıyla tamamlandı. İki yıllık ön lisans eğitimlerini dört yıllık lisans programlarına tamamlamak isteyen adaylar, sınav sonrası sonuçları ve tercih sürecini yakından takip ediyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sınav sonuçlarının 14 Ağustos 2025 Perşembe günü açıklanacağını duyurdu. Sınav sonuçlarının ardından, adaylar en fazla 30 tercih yapabilecek. Tercihler, ÖSYM’nin resmî internet sitesi üzerinden yayımlanacak tercih kılavuzundaki tablolar kullanılarak gerçekleştirilecek.
DGS sonuçları ne zaman açıklanacak?
Sınavın sonuçları 14 Ağustos'ta açıklanacak ve sadece 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.
Taban puanlar ve kontenjanlar ne zaman açıklanacak?
DGS 2025 taban ve tavan puanları ile kontenjan bilgileri, tercih ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra ÖSYM tarafından ilan edilecek. Ancak adaylar, önceki yıllara ait puan tablolarını referans alarak tercih stratejilerini oluşturabiliyor. 2024 yılına ait taban puanlarına göz atmak isteyen adaylar için ÖSYM’nin yayımladığı listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Tercihlerde dikkat edilmesi gerekenler
DGS tercihlerinde adaylar yalnızca mezun oldukları ön lisans programlarıyla ilişkili lisans programlarını seçebiliyor. Aksi halde yapılan tercihler geçersiz sayılıyor. Tercih süresi boyunca, ÖSYM'nin yayımladığı tercih kılavuzu dikkatlice incelenmeli, kontenjan ve önceki yıl taban puanlarına göre sıralama yapılmalı.
Ön Lisans başarı puanı
2025-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.
2025-DGS’ye başvuran adaylardan YÖKSİS’te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileri elektronik ortamda YÖKSİS’ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılacaktır. ÖBP’nin hesaplanmasında bu bilgiler kullanılacaktır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik/düzeltme olan adayların kendi üniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir (“AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ” başlıklı madde).
2025-DGS’de Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:
Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ön Lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.