Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) dün başladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres katılımcıları karşıladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Eylemi Zirvesi'ne (WLCAS) katılmak üzere geldiği Bakü'de programına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Aliyev ve Guterres karşılamanın ardından basın mensuplarına poz verdi.
Erdoğan ile Aliyev kucaklaşarak selamlaştı.
Zirve öncesi liderler, aile fotoğrafı için bir araya geldi.
Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, solunda ise Pakistan Başbakanı Şerif bulundu.
Aile fotoğrafının çekilmesiyle COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Zirvenin açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. İlham Aliyev, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Eylemi Zirvesi (WLCAS) yaptığı konuşmada Batı medyasına tepki göstererek, “Azerbaycan'ın COP29'un ev sahibi ülkesi olarak seçilmesinden hemen sonra Batı merkezli yalan haber yapan medya kuruluşlarının koordineli, iyi organize edilmiş iftira ve karalama kampanyasının hedefi olduk. Ülkemizde 250'den fazla güneşli gün olmasına rağmen bizi daha çok petrol ülkesi olarak adlandırdılar” dedi.
Aliyev'in ardından kürsüye çıkan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmak için son geri sayımdayız. Bu yılın kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağı neredeyse kesin" dedi.
Antonio Guterres, yoksulların en yüksek bedeli ödediğini aktararak, emisyonlar düşmediği ve uyum artmadığı sürece, her ekonominin çok daha büyük bir öfkeyle karşı karşıya kalacağını söyledi.
Guterres, küresel ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlandırması gerektiğini kaydederek, “Küresel emisyonları her yıl yüzde 9 azaltmalıyız. 2030 yılına kadar, 2019 seviyelerine göre yüzde 43 düşmeleri gerekiyor” dedi.
Gelişen ülkelerin iklim kriziyle mücadelede adım atmak için finansmana ihtiyaç duyduğunu da belirten Guterres, COP29'un iklim finansmanının önündeki duvarları yıkmak zorunda olduğunu vurguladı.
Zirvenin yapıldığı alandaki kabul, basına kapalı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna, Filistin ve Lübnan başta olmak üzere bölgedeki çatışmaları sona erdirmek için Türkiye'nin ortaya koyduğu çabaların devam ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29'uncu Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Bakü'de temasları kapsamında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.
Görüşmede iki lider, Türkiye ile Azerbaycan ikili ilişkilerini daha ileri götürme iradesini karşılıklı teyit ettiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Zirvesi için gittiği Azerbaycan'da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'le bir görüşme yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen dönemde atılacak adımlarla Türkiye ile Kazakistan arasında savunma sanayi, enerji, tarım, eğitim ve kültür alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Erdoğan, Sandu ile de bir araya geldi. Zirvenin yapıldığı alandaki görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile iki ülkenin bazı yetkilileri de yer aldı.