Avrupa İstatistik Ofisi, AB üyesi ülkelerde 2023'ün ilk yarısında konutlarda tüketilen elektrik ve doğal gaz fiyatlarına ilişkin verileri yayımladı.
Üye ülkeler arasında elektrik fiyatlarında en fazla artış Hollanda’da belirlendi. Hollanda'da elektrik fiyatları bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 953 arttı. Rekor fiyat artışı 2022 yılındaki vergi indirimlerine devam edilmemesi ve hanelere yönelik enerji vergilerinde yükselişten kaynaklandı. Ülkede elektriğe bir tavan fiyat uygulanacağı ve bu yıl söz konusu seviyelerin önemli ölçüde düşeceği çalışmada yer aldı.
AB üyesi ülkeler arasında elektrik için en fazla ödeme yapılan ülke de Hollanda oldu. Hollanda'da hane halkı 100 kilovatsaat elektriğe 47,5 avro ödedi. Bu ülkeyi 43,5 avroyla Belçika, 42 avroyla Romanya, 41,2 avroyla Almanya, 38,1 avroyla Danimarka, 37,8 avroyla İtalya takip etti.
En ucuz elektrik Bulgaristan'da satıldı. Bulgaristan'da 100 kilovatsaat elektriğe 11,4 avro ödenirken, bu ülkeyi 11,6 avroyla Macaristan ve 12,6 avroyla Malta izledi.
Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye'deki elektrik fiyatları ise 8,4 avro ile bütün AB ülkelerinden düşük seviyede belirlendi.
Bu yılın ilk yarısında AB ülkelerinde konutlarda kullanılan her 100 kilovatsaat doğal gaza ödenen ortalama fiyat ise 11,9 avro olarak hesaplandı. Söz konusu fiyat geçen yılın aynı döneminde 8,6 avro olarak belirlenmişti. Doğal gaz fiyatları da tarihi rekor seviyelere çıktı.
AB ülkeleri arasında bu dönemde konutlarda tüketilen doğal gaza en fazla ödeme 100 kilovatsaat başına 24,8 avroyla Hollanda'da, 21,9 avroyla İsveç'te, 16,5 avroyla Danimarka'da yapıldı.
Gaz fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler yüzde 139 ile Letonya, yüzde 134 ile Romanya, yüzde 103 ile Avusturya, yüzde 99 ile Hollanda, yüzde 73 ile İrlanda olarak belirlendi.
Türkiye'de ise doğal gaz fiyatı 2,5 avro seviyesiyle AB ülkelerinin tamamının altında tespit edildi.
Söz konusu veriler, AB ülkelerinde enerji krizi nedeniyle elektrik ve doğal gaz fiyatlarında hızla artış yaşanan dönemi kapsıyor.