SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı dün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) destekleriyle İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) düzenlenen fuara 120'den fazla ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyetin katılımı bekleniyor. 26 Ekim Cumartesi gününe kadar açık olacak fuarın, 150 binden fazla profesyonel ziyaretçiyi çekmeyi hedefliyor.
Fuarda, Türkiye’nin hava savunma kalkanı “Çelik kubbe” için yerli savunma sanayi üreticilerinin oluşturduğu gruplar ile 1 milyar dolarlık iş birliği anlaşması yapılacağı duyuruldu. Bu önemli gelişmeyi ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol duyurdu. Türkiye'nin hava savunma sistemlerine de değinen Ahmet Akyol, "Ayrı ayrı geliştirdiğimiz hava savunma ve koruma sistemlerini 10 yıllık çalışmanın sonunda entegre hale getirip bir arada kullanabiliyoruz. Çelik kubbeye hizmet edecek bileşenlerden 1 milyar dolarlık anlaşmalar yapacağız” dedi.
SAHA EXPO’nun en büyük paydaşı olduklarına dikkat çeken Akyol, savunma sanayisinin her noktasında ASELSAN’dan bir parça olduğunu ifade etti. Akyol, “Fuarda bu yıl toplamda 1.6 milyar dolarlık savunma sanayisi KOBİ’lerine sipariş verdik. Fuar içinde bütün şirketler yakın kontak içerisinde ve bu durum iş birliğini kolaylaştırıyor. ASELSAN kilogram başına 2 bin dolar ihracat yapıyor. Bazı radarlarımızda bu rakam kilogram başı 30 bin dolar veya 40 bin dolara dolara ulaştı" dedi. Akyol, fuarda 3 farklı alanda 10 yeni ürünü ilk kez lansman yapacaklarını belirtti. Bu alanlardan biri de 'Dron Savunma Sistemleri'. ASELSAN bu konuda yıl sonuna kadar 500 milyon dolar yeni yatırım planlıyor.
20’den fazla ürünüyle boy gösteren ROKETSAN Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit de çelik kubbeyle ilgili açıklamada bulundu. Yiğit, şu bilgileri verdi: “Karadan havaya, havadan denize, denizden uzaya birçok ürünü burada sergiliyoruz. Her yıl olduğu gibi bu senede yeni ürünler ile katılıyoruz. Çelik kubbe esasen mühimmatların birbiriyle iletişimde olduğu komplike bir sistem. Biz hali hazırda, en yakından en uzağa birçok hava savunma sistemini geliştirmiş durumdayız. Çelik kubbenin özgün ve faydalı çalışabilmesi için sistem bileşenlerinin entegre olarak çalışabiliyor olması gerekiyor. Bunun için, ROKETSAN, ASELSAN ve başka alt yüklenici firmalar beraber çalışıyor. Sistem entegrasyonları kusursuz hâle geldiği zaman çelik kubbe de kusursuz hale gelmiş olacak."
Türk savunma sanayisinin yazılım tabanlı çözümler geliştiren HAVELSAN, SAHA EXPO 2024’te komuta kontrol, simülasyon, robotik otonom, yapay zekâ ve güvenli şehir teknolojilerini görücüye açtı. HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, "CENGAVER-ASGER-DİJİTAL BİRLİK konseptini tanıtıyoruz. Ayrıca, komuta kontrol alanındaki yeni ürün olan Time Server, fuarda ilk kez kiosklar üzerinden katılımcılara sunacağız" ifadelerini kullandı. HAVELSAN’ın Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) çözümleri fuarda yeni bir drone ile ilk kez sergilendi. Üretken Yapay Zekâ Platformu MAIN ilk kez uluslararası bir etkinlikte tanıtıldı.
Fuara ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Savunma sanayiimiz, üretim yeteneği ve yüksek katma değeri ile ülkemizin savunma ve teknolojideki bağımsızlığını pekiştiriyor. 90 bin metrekareye çıkarılan fuar alanında bu yıl, 120 ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 48 ülkeden, 25'i bakan düzeyinde olmak üzere, 95 heyet ve 374 resmi heyet üyesi katılım sağlayacak. 200'den fazla imza töreni, 300'den fazla ürün lansmanı yapılacak. İmzalanacak sözleşmeler ve görüşmelerde 6 milyar doların üzerinde iş ilişkisine ulaşılmasını bekliyoruz” dedi.
Türkiye'nin askeri ve siyasi bağımsızlığını perçinleyecek inisiyatifleri desteklemeye devam edeceklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi: “2002'den bugüne savunma sanayisinde 883 yatırım için teşvik belgesi düzenledik, 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık. Yatırımlarla savunma sanayimiz büyük bir atılım gerçekleştirdi. Ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ'leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleriyle Türkiye'nin iftihar kaynağı sektörleri arasında yerini aldı. Değer zincirinde barındırdığı 3 bin 500'ü aşkın firması ve 90 binin üzerinde nitelikli insan kaynağıyla savunma sanayimiz başarılarına her geçen gün yenilerini ekliyor."
SAHA İstanbul Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçen yıl Türk savunma ve havacılık sektörünün 5,5 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığını belirterek, "Bu fuarda 1 yıllık ihracatımıza yakın seviyede ihracat anlaşmalarına imza atıyoruz.Bu bir rekordur. Elektrifikasyon, yapay zeka, otomasyon, hipersonik uygulamalar ve uzay yetenekleri gibi alanlarda öncü olmayı hedefliyoruz. Uzun vadeli planlama ve yeni kapasite gereksinimleri konusunda üyelerimizi yönlendiriyoruz" diye konuştu.