Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından, “Türkiye Gayrimenkul Sektörünün DNA’sı Mercek Altında” sloganıyla düzenlenen 16. Gayrimenkul Zirvesi başladı. Zirveye çok sayıda müteahit katıldı. Görüşlerine başvurduğumuz birçok müteahhit yüksek faizden ve teşviklerden gem vurdu. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de zirvenin açılış konuşmasında yüksek faizin sektörü nasıl etkilediğine dikkat çekti. Yetgin, “Faizlerin makul seviyeye inmesi gerekiyor. Gayrimenkul sektörü olarak yüksek faizlerden direkt etkileniyoruz. Faizler konut satışlarında durgunluğa yol açıyor. Bu nedenle oranların makul seviyelere indirilmesi gerekiyor. Faizlerin gelir vergi matrahından indirilmesini de talep ediyoruz” dedi.
Zirvede görüşlerine başvurduğumuz İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gayrimenkulün Türkiye’nin lokomotif sektörü olmaya devam ettiğini söyledi. Durbakayım, “Geçen yıl yapılan teşvik, kampanya ve indirimler satışları artırdı. Bu teşviklerin bir kısmının bu yıl da tekrarlanması satışlara olumlu yansır. KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi de sektörü canlı tutar. Bunlar talebi satışa çevirecek gelişmeler” dedi. Konuyla ilgili Feyzullah Yetgin de İstanbul Uluslararası Finans Merkezindeki işlerin belli takvimde bitirilmesi ve teşvik paketinin biran önce yasalaşmasının önem arz ettiğini söyledi. İstekler arasında alternatif finansman çeşitliliğinin artması ve yabancıya vatandaşlıkta limitin esnetilerek 300 bin dolara indirilmesi de yer aldı.
Devleten destek isteyen sektörden Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın da talepleri oldu. Zirveye yazılı mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gayrimenkul Zirvesi’nde sektörümüzün geleceğini konuşacak olan mimarlarımızı, mühendislerimizi, akademisyenlerimizi, müteahhitlerimizi ve yatırımcılarımızı, şehirleşme konusundaki bakış açımızı değiştirme gayretlerimize destek vermeye davet ediyorum. Bu önemli zirvenin, konutlarımızın daha sağlıklı, güvenli ve konforlu olması yanında şehirlerimizin daha güzel, kişilikli, tarihle ve insanla barışık olmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimize ulaşmada ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörüne de çok önemli görevler düşüyor. “Milletin Meclisini Millet Yapar” konsorsiyumu ile, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onarımını üstlendiği için derneğimize ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” dedi