Gümüşhane’nin 60 yıllık rüyası gerçekleşiyor

Yeni Şafak
10:2617/10/2017, Salı
G: 17/10/2017, Salı
IHA
Sadak Barajı 47 milyon TL’ye,  sulama projesi ise 90 milyon TL’ye mal oldu.
Sadak Barajı 47 milyon TL’ye, sulama projesi ise 90 milyon TL’ye mal oldu.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bölge halkının 60 yıllık rüyası olan Sadak Barajı’nın tamamlanmasının ardından başlatılan ve kılcal damar gibi Kelkit’in arazilerini saracak olan sulama projesinin yapımı devam ediyor.

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Sadak Deresi üzerine kurulan ve temelden yüksekliği 47,5 metre olan baraj ile yaklaşık 23,5 milyon metreküp su depolanıyor. Proje tamamlandığında kuru fasulyesi, pancarı, tahıl ürünleri ve Türkiye’nin en fazla organik sütün üretildiği Kelkit vadisinde 7 bin 500 hektarlık tarım arazisi sulama suyuna kavuşacak.

Sadak Barajı sulaması kapsamında CTP ve PE100 boru hatları, borulu şebeke sanat yapıları, sulama sahasındaki işletme ve bakım yolları ve ilgili sanat yapılarının inşa çalışmaları devam ederken, şebekede 68 bin 218 metre CTP boru, 207 bin 55 metre PE100 boru imalatı ile 2 bin 707 adet sanat yapısı ve 63 bin metre işletme bakım yolu bulunuyor.

“Sadak hayaldi, sulama projesi hayal ötesi proje”

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Sadak projesinin Kelkit’in bir hayali olduğunu fakat onun ötesinde sulama projesinin ise hayal ötesi bir şey olduğunu belirterek, “Çok şükür ki bugün hükümetimiz ve devletimiz Kelkit’in tarihten gelen bu her iki hayalini de gerçekleştirmiş oldu. Şahsım ve kurumum adına, Kelkit halkı adına her iki destansı projede emeği olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“Baraj 47, sulama projesi 90 milyon TL’ye mal oldu”

Sadak Barajı’nın 47 milyon TL’ye mal olduğunu, sulama projesinin ise 90 milyon TL’ye mal olduğuna değinen Yavuz, “Sulama projesi Kelkit arazilerini insandaki kılcal damarlar gibi büyük bir çoğunluğunu sulayacak şekilde verildi. Toplamda 90 milyona mal oldu sulama projesi. 2017 yatırım programlarıyla ilçemizde 19 gölet inşaatı devam ediyor. Bunların maliyeti de 350 milyon TL. Gerek Sadak projesinin tamamlanması, gerekse 19 göletin tamamlanmasıyla Kelkit arazilerinin yüzde 99’u suyla kavuşacak” diye konuştu.

“Arazilerin sulanmasıyla tersine göç bekliyoruz”

Kelkit’te yaşayan insanların geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu, su yetersizliğinden dolayı vatandaşların göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan Yavuz, göletlerin bitmesi ve yüzde 99 oranında sulu tarıma geçişle birlikte ilk hedeflerinin göçü engellemek, ikinci hedeflerinin de tersine göçü başlatmak olduğunu dile getirdi.

Sulama projelerinin bitirilmesiyle suya kavuşan topraklara gurbete giden vatandaşların gelip sahip çıkacağını belirten Yavuz, “Vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu bu projelerin bitişini soruyor. Havaalanının bitmesiyle beraber buraya ciddi bir göçün geleceğini düşünüyoruz” dedi.

“Kelkit’i sadece bölgede ve Türkiye’de değil, dünyada organik tarımın merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz”

Kelkit’i sadece bölgede ve Türkiye’de değil, dünyada organik tarımın merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını ve bu amaç için çalıştıklarını dile getiren Yavuz, “Sıradan bir tarım merkezi haline getirmek değil amacımız, organik tarımın merkezi haline getirmek en büyük uğraşımız. Organik kuru fasulyesi, organik balı, organik sütüyle, etiyle bu bölgeyi organik tarım merkezi haline getirmek en büyük hedefimiz. Kelkit buna hazır ve bu potansiyel var. Ciddi yatırımlar var. Biz Kelkit’i bizden sonra gelecek nesillere parmakla gösterilecek bir ilçe yapmak adına yerel yönetimleriyle, siyasetçileriyle, bürokratıyla elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

#Sadak Barajı
#Gümüşhane