Avrupa ile Çin arasında ticaret savaşlarının ikinci perdesi aralandı. Sert rekabet ortamında kan kaybeden Avrupa’da, en büyük yarayı kıtanın sanayi üretimini önemli ölçüde üstlenen Almanya alacak gibi görünüyor. Almanya’da başta taşımacılık ve depolama, inşaat ve otomotiv sektörü olmak üzere birçok farklı alanda arka arkaya gelen iflaslar, ülke ekonomisini çıkmaza sürüklüyor.
Yakın zamanda yaşadığı enerji krizinin etkilerini hala tam olarak atlatamayan kıtanın sanayi devi Almanya’daki yapısal çıkmaz, artan maliyetler ve siparişlerde yaşanan yavaşlama daha da büyümeye başladı. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Genel Müdürü Martin Wansleben de kısa süre önce, ağır bürokrasi ve düşük yatırımların ekonomiyi sıkıştırdığını vurgulayarak, Alman ekonomisinde toparlanma umudu olmadığını dile getirdi.
Almanya’nın lider otomotiv üreticilerinden olan ve bünyesinde Volkswagen, Audi, Skoda, gibi markaları barındıran Volkswagen Grubu, Almanya’da 3 fabrikasını, Brüksel’de ise 1 fabrikasını kapatma kararını duyurdu. Yaklaşık 3 bin çalışanın olduğu Brüksel’deki Audi fabrikasında, bu yıl sonuna kadar işten çıkarma yapılmayacağı vurgulanırken, grubun Almanya’da da en az üç fabrikayı kapatarak geniş çaplı işten çıkarmalara gitmeyi planlıyor. Şirket 2024’ün üçüncü çeyreğinde karının yüzde 41,7 düşüşle 2,8 milyar avroya gerilediğini açıkladı. Ayrıca, temmuz-eylül döneminde araç satışlarının yüzde 8,3 azalarak 2 milyon 122 bine düştüğü belirtildi. Çin'deki satışların düşmesi, şirketin karlılığı üzerinde baskı oluştururken, VW Grubu'nun merkezi markası Volkswagen, yalnızca yüzde 2 kâr marjı elde etti.
Ana otomotiv üreticilerinin yanı sıra bu sektörde birçok markaya hizmet veren alt markalarda da sancı artıyor. Almanya’nın önde gelen parça tedarikçisi firmalardan WKW (Walter Klein Group) ile Federnfabrik Erwin Lutz da iflas başvurusunda bulundu. Söz konusu iflasların 2 binin üzerinde kişiyi işinden edeceği tahmin ediliyor.