Kilosu 300 liradan satılıyor

Yeni Şafak
11:1816/11/2017, Perşembe
G: 16/11/2017, Perşembe
AA
Karakovan balının hasadına başlandı.
Karakovan balının hasadına başlandı.

Bitlis'in Hizan ilçesinde 3 bin rakımlı yaylalarda üretilen, tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balının hasadına başlandı. Özel kovanlarda üretilen bal, kilogramı 150-300 liradan satışa sunuluyor.

İlçenin zengin floraya sahip yüksek kesimlerinde katkı maddesi kullanılmadan üretilen ve prolin (proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri) değeri yüksek karakovan balının hasadı, zorlu uğraşın ardından gerçekleştiriliyor.

  • Sıcak havalardan etkilenmesi ve nem oranının dengelenmesi için söğüt dallarından yapılan, etrafı tezekle sıvanan özel kovanlarda üretilen bal, kilogramı 150-300 liradan satışa sunuluyor.

Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin rakımlı Şemsan Yaylası'nda bal hasadına başladıklarını söyledi.

İlçede yaptırılan kovanlarda el değmeden üretilen ve yüzde yüz doğal olan balın, tadı ve aromasıyla benzerlerinden ayrıldığını anlatan Ekinci, "İlkbaharda kovanların ağzı kapatılarak yüksek kesimlere konuluyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve katkı maddesi vermiyoruz. Sonbaharda açtığımız zaman doğal balımızı alıyoruz" dedi.

Ekinci, birliğe üye 560 kişinin olduğunu, bunlardan 310'unun aktif çalıştığını söyledi.

İlçedeki yaklaşık 75 bin kovanın yüzde 80'inin karakovan olduğunu, fenni kovanların ise arı üretiminde kullanıldığını ifade eden Ekinci, ileriki yıllarda tüm kovanları karakovana çevirmek istediklerini kaydetti.

Karakovan balının kalitesiyle dikkati çektiğini vurgulayan Ekinci, "Hizan'ın dağlarında, yaylalarında arıcıların konakladığı yerlerde geven kekik ve diğer bitkilerden çok fazla bulunmakta. Ege Üniversitesinde yaptırdığımız analize göre bölgede yaklaşık 5 bin çiçek türü bulunuyor. Bunun yaklaşık 350'si bal bitkisidir. Arıcılar bu çiçeklerden yararlanıyor" diye konuştu.

"Bin 200 ton bal alındı"

Ekinci, havalar serin olduğu zaman karakovan balında daha iyi verim aldıklarını söyledi.

Hizanlı bal üreticileri olarak bu konuda çok avantajlı olduklarının altını çizen Ekinci, şöyle devam etti:

  • "Yazın yüksek yaylalarda sıcaklık en fazla 22 derece oluyor. Karakovan arıcılığında bu hava çok iyi. Serin havalarda balın kalitesi daha güzel olur. Balın normal nemi yüzde 18 iken bizim üretimimizde bu oran 14-16 arasında. Şu an devam eden hasatta yaklaşık bin 200 ton bal alındı. Hedefimize ulaştık. Birlik olarak karakovan balının pazarlanmasında sıkıntı yaşamıyoruz. Buradan göç edenler bölgeyi bildikleri için direkt arıcılardan sipariş alıyorlar. Hem yurt içine hem de yurt dışına bal gönderiyoruz."

Ekinci, arıcılara kovan başına 10 lira devlet desteği verildiğini, kendilerinin de malzeme yardımı yaptıklarını anlattı.

"Bal bilinçli tüketilmeli"

Bal tüketimi konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğine işaret eden Ekinci, "Her önüne gelen balı almasınlar. Bal bilinçli tüketilmediği zaman zehirleyebilir. Mutlaka üretici birliği veya sertifikalı satış yapılan yerlerden alınmalı. Ucuz bal zehirler. Bu, tatlandırıcı ile desteklenmiş şuruptur. Bir kovandan en fazla 4-5 kilogram bal alıyoruz. Eğer 10 liraya satarsak kimse bal üretmez. Bu yıl verim çok iyi olması dolayısıyla kovan başına 5 kilogram civarında bal alıyoruz. Diğer yıllarda 3 kilogram alıyorduk." ifadelerini kullandı.

Bal üreticilerinden Tahir Sönmez ise 200 civarında kovanı bulunduğunu ve bu yıl çok iyi verim aldığını anlattı.

Kışın arıları Çukurova'ya götürdüğünü, ilkbaharda karlar eridikten sonra Hizan'a getirdiğini anlatan Sönmez, "Balın en güzeli, en tatlısı gevenden alınıyor. Kalitesi bu sene çok güzel. Hatta o kadar güzel ki fenni kovanlar dahi şeker almadı. Son 5 yılın en güzel balını aldık" dedi.

#Bal
#Bitlis
#Hizan
#Karakovan