Son haftalarda kurlardaki hareketliliğin konut başta olmak üzere inşaat sektörüne yansımadığına dikkat çekiliyor. Barış İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyüz, konut sektöründe yaşanılan durumu bir grup gazeteciye değerlendirdi.
“Sektör olarak 2018’in ikinci yarısından umutluyuz” diyen Akyüz, konut sektöründe şu anda hem adet olarak hem de fiyat olarak balon olmadığına dikkat çekti. İnşaat sektöründe arsa payı ve diğer maliyetlerin çok arttığını vurgulayan Akyüz, “Demir, beton gibi inşaat malzemelerinde ciddi artışlar yaşandığı halde bunlar henüz fiyatlara yansıtılmadı. Örneğin 18 ayda sadece inşaat demirinde yüzde 145, hazır betonda ise yaklaşık yüzde 27 fiyat artışı oldu. Diğer maliyetlerle birlikte yıllık ortalama yüzde 55 ila 60 civarında bir artış meydana geldi” diye konuştu.
Teşviklerin sona ermesi ve yükselen konut faizi oranları nedeniyle konut satışlarında düşüş başladığını vurgulayan Akyüz, konut satışlarının şubat ayından itibaren düşüş eğilimine girdiğini kaydetti. Şubat ayında yüzde 5.4, martta da yüzde 14 oranında bir azalış olduğunu ifade eden Akyüz, şöyle devam etti: “Geçen yılın ocak ayında 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranı aylık yüzde 0,95 seviyesindeydi. Oran bu yıl şubat ayında aylık bazda yüzde 1,59’u buldu ve son 8.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ev sahibi olmak isteyenlerin geçen yıldan bu yana kredi maliyeti de yüzde 10 arttı. Faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir kişi bir yıl öncesine kıyasla 17 bin lira daha fazla ödemek zorunda. Dolayısıyla 2018 yılında konut satışları, 2017 konut satışlarının gerisinde kalabilir. Yüksek faiz ve döviz kurlarındaki yükseliş, demir fiyatları başta olmak üzere yükselen maliyetler nedeniyle sektörümüz olumsuz etkileniyor. Hatta projeler durma noktasına gelebilir. Projelerin durması ve toplam istihdamın yüzde 5-6’sını oluşturan inşaat sektörünün zora girmesi demek olacaktır ki buna bağlı olarak yüzlerce alt sektör de bundan zincirleme olarak etkilenecektir.”
Kredi faiz oranlarının makul seviyelerde olmasının konut sektöründe istikrarın sürmesine yardımcı olacağını belirten Akyüz, “Bu noktada sektörün ihtisas bankasına ihtiyacı olduğu bir gerçek. Konut sektörünü yakından takip eden, sektörün sorunlarına göre çözüm üreten bir banka, sektörün finansman sorunlarını çözebilir. Sektörü bankalara bağımlılıktan kurtarır ve geniş hareket kabiliyeti kazandırır. Konutbank ile sektörün ihtiyacı olan uzun vadeli krediyi sağlanabilir ve finans yükü inşaat üreticilerinden kalkar” dedi.