İstanbul Beşiktaş'ta bir şirkette şoförlük yapan çalışanın ofise çilingir çağırarak iş yeri sahibine ait kasayı soyması gözleri çilingirlere çevirdi.
Sadece İstanbul genelinde 3 bin 500 anahtarcı ve çilingirci bulunuyor. İstanbul Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan alınan bilgiye göre ise; bunların bine yakının oda ve çeşitli kurumlara üyeliği bulunurken 2 bin 500'ü ise korsan çalışıyor.
Söz konusu rakama internetten home ofis şeklinde çalışanlar da dahil değil. Çünkü son zamanlarda işsiz kalan ya da emekli olan çok sayıda kişi kapı ve kilit açmada kullanılan ve internette de rahatlıkla satılan maymuncuk denilen anahtarı satın alıp bu işe girişebiliyor.
2006 yılında anahtarcılar ve çilingirleri ilgilendiren 11 maddelik genelgenin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yürürlükten kaldırıldığını vurgulayan İstanbul Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Bakkal, söz konusu genelgenin yürürlükten kaldırılması ile önüne gelenin kapı ve kilit açmada kullanılan maymuncuk denilen aleti satın alabildiğini ve internetten izledikleri videolar ile bu işi yapar hale geldiğini belirtti.
2006 öncesi anahtar açımında kullanılan çilingir setinin satın alınabilmesi için ilgili odadan ustalık belgesi ile talepte bulunulması gerektiğini de belirten Bakkal, yetkisi olmadığı halde üzerinde bu aleti taşıyanlara ise cezai işlem uygulandığını aktardı.
İstanbul genelinde 3 bin 500 adet çilingir bulunduğunu bunun ise bine yakının oda ve çeşitli kurumlarda üyeliğinin bulunduğunu yaklaşık 2 bin 500'ünün kaçak çalıştığını ifade eden Bakkal, yapılan son düzenleme ile dükkan açtıktan sonra ustalık belgesi istenmesinden ötürü de belediye ekiplerinin bu tarz işletmelere cezai işlem uygulayamadığına da vurgu yaptı.
Kayıt dışı çalışan çilingirlere itibar edilmemesi noktasında da vatandaşları uyaran Bakkal, hizmet alınacak çilngirin oda kaydı, hologramlı ustalık belgesi ve tanıtım kartı olmaması halinde anahtar emanet edilmemesi gerektiğini aksi halde güvenlik zafiyetinin ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.
Korsan olarak çalışan kimi kötü niyetli kişiler ise ev kapılarına yapıştırdıkları etiketler ile vatandaşa adeta tuzak kuruyor. Kimi çilingir görünümlü kişilerin iletişim bilgilerinin yer aldığı etiketi yapıştırdığı evin kapısının kilidine kürdan ya da japon yapıştırıcı ile müdahale ederek kilidin çalışmasını engellediğini de dile getiren Bakkal, bu şekilde art niyetli bir para kazanmanın da söz konusu olduğunu söyledi.
Özellikle Youtube üzerinde yayınlanan onlarca videoda çilingir ile kapıların ve kilitlerin nasıl açıldığına ilişkin bilgilerin paylaşıldığını da belirten Bakkal, bu videoların bir nevi suça teşkil ettiğine vurgu yaparak söz konusu videolara erişim engeli getirilmesi gerektiğini de söyledi.
Youtube genelindeki videolara bakıldığında Orkun Işıtmak gibi milyonlarca kişinin videolarını izlediği ünlü Youtuber'ların dahi 'Kapı ve kilitleri açmayı öğrendim' başlığı ile içerikler paylaştığı görülüyor.
Sektör için ciddi sorun teşkil eden bu konun çözümü için Adalet Bakanlığı ile de çok sayıda görüşme yaptıklarını dile getiren Bakkal, 2006 yılında uygulamadan kaldırılan 11 maddelik düzenlemenin yeniden hayata geçirilmesini talep ediyor. 11 maddelik genelgede, çilingir hizmeti verecek kişilere sabıka kaydı, işten ayrılan personelin polise bildirilme zorunluluğu, yaka kartı, maymuncuk ve anahtar makinasının sadece odaya üye meslek mensuplarına satılabilmesi, anahtar çoğaltmada kimlik bilgilerinin alınması, 15 yaşından küçüklere anahtar yaptırılmaması gibi çok sayıda madde yer alıyor.
Öncelikle açılacak kapı ve kilit için kilit açma tutanağının doldurulması şart. Bu tutanakta ilgili eşya ve malın bulunduğu yerin adresinden kişinin kimlik bilgilerine kadar çok sayıda bilginin doldurulmasının zorunlu kılındığı alanlar yer alıyor.
Öte yandan tutanağın yanı sıra kapı ve kilit açılmadan önce komşu ve varsa apartman yöneticisinin de şahitliğinin alınması gerekiyor. Şayet her ikisi de mümkün değilse şüpheli durumlarda kapı ve kilitlerin polis nezaretinde açılması gerektiğine işaret ediliyor.
Türk Ceza Kanunu'nun ilgili 583. maddesine göre; bir şahsın talebi üzerine kilit veya buna mumasil bir şeyi açmaya davet olunan demirciler ve çilingirler ve sair bu nevi sanatkarlar açtırmak isteyen şahsın o yerin veya şeyin sahibi veya bunun vekili olduğunu tahkik etmeden açmaları halinde 20 güne kadar hapis cezasına çarptırılabileceğine hükmediliyor.
Beşiktaş Adnan Soygun Caddesi üzerinde iş hanının içinde bulunan iş yerinde şoför olarak çalışan şahıs çalıştığı ofise çilingir çağırarak, iş yeri sahibinin kasasını açtırıp içinde bulunan 47 bin lira, 20 bin dolar, 5 bin 300 euro ve ziynet eşyasını çaldı.