Hükümet yatırım ortamını iyileştirilmesi için harekete geçti. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında 5 bakanlığın bir araya gelerek oluşturduğu reform paketinden iş hayatının iyileştirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için 7 başlık öne çıktı. Düzenlemenin hayata geçirilmesi ile birlikte 7 prosedür 1'e indirilerek yarım günde şirket kurulmasına imkan verilecek.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçisleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılımı ile gerçekleştirildi.
İş ortamının iyileştirilmesi için çalışma yönteminde reform yapıldığını ifade eden Akdağ, bakanlarla birlikte gerçekleştirilen toplantılar neticesinde 2017-2018 için eylem ihtiva eden bir plan hazırladıklarını ve hedefin bu hazırlanan eylem planlarını hayata geçirmek olduğunu kaydetti.
İŞ ORTAMI GELİŞTİRİLECEK
Akdağ, iş ortamının geliştirilmesi kapsamında düzenleme getirilecek alanlara yönelik başlıkları şirket kuruluşlarının kolaylaştırılması, kurtarma anlaşması-yeni konkordato, inşaat izinleri ve tapu işlemlerinin kolaylaştırılması, e-Belediye uygulamaları, telekominikasyon alt yapı izinleri, dış ticaretin kolaylaştırılması, finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve vergi ödemelerinin basitleştirilmesi olarak sıraladı.
100'ÜN ÜZERİNDE EYLEM PLANI HAZIRLANDI
ŞİRKET KURULUŞLARI KOLAYLAŞTIRILACAK
Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek de küresel yatırımları arttıracak çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, "Türkiye’nin yakın dönemde şoklara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gördük. Bugün yaptığımız reformlar ve devamı gelecek olan reformlarla dayanıklılığımızı arttırıyoruz. Türkiye güçlü performansını devam ettirecek" dedi.
7 PROSEDÜR BİRE İNECEK
İFLAS ERTELEME KALKIYOR
İNŞAAT İZİNLERİ VE TAPU İŞLEMLERİ KOLAYLAŞTIRILIYOR
E-BELEDİYE UYGULAMASI
Telekomünikasyon altyapı izinleri kapsamında ise tüm belediyelerde kazı izni süreçleri standart hale getiriliyor, kazı izin ücreti makul seviyeye düşürülüyor. Mera arazilerinde ilgili bakanlıkların kontrolü altında telekomünikasyon altyapısı kurulabilmesinin önü açılacak. Böylelikle ülke çapında kapsama alanları daha da genişleyecek. Sanayi 4.0’a ve 5G teknolojisine geçiş daha hızlanacak.
DIŞ TİCARET
Dış ticaret işlemlerinde tahmil, tahliye, ardiye, saha içi taşıma ücretleri, yük teslimat formu (ordino) ve benzeri masrafların azami bedellerini belirlemek üzere bakanlıklar yetkilendirilecek ve uymayanlar için cezai şart getirilecek. Gümrük müşavirlerinin aldıkları ücretlere de üst sınır konulacak.