Türkiye’nin yönetim sisteminde köklü değişikliklerin yaşanacağı yeni döneme bir hafta kaldı. Pazar günkü seçimlerin ardından devreye girecek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanlık sayısı azaltılarak daha aktif bir yönetim sistemi ile Türkiye’nin yoluna devam etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarındaki konuşmalarında sıkça dikkat çektiği bürokratik hantallığın da önüne geçmesi beklenen yeni dönemde bakanlık sayısının 21’den 14’e düşürüleceği konuşuluyor. Yeni Şafak’ın ulaştığı taslak çalışmaya göre; kapatılacak 7 bakanlık; görev ve sorumlulukları itibariyle en yakın olan diğer bakanlıklarla birleştirilecek.
Şimdiye kadar çok konuşulan bakanlık birleşmeleriyle ilgili Ankara’da hazırlanan taslak çalışmaya göre; birçok bakanlık tek çatı altında toplatılıyor. Yeni dönemin bakanlık listesi taslak çalışmasına göre; Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı olmayacak.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kabine listesinde en büyük değişiklik ekonomi alanında olacak. Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı birleştiriliyor. Yeni dönemde ekonomi yönetimi tek elde toplanıyor ve Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı (MEK) olarak formüle ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür kısmı Milli Eğitim Bakanlığı’na, turizm kısmı ise Maliye Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı (MEK)’e bağlanması öngörülüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Gümrük” tarafı MEK’e bağlı olarak Maliye’nin bünyesinde olacak. “Ticaret” kısmı ise birleşim MEK’te olacak.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adının ise Sanayi ve Bilim Bakanlığı olarak değiştirilmesi teklif ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı Şehircilik Bakanlığı olarak kısaltılıyor. Çevre ve su işleri de bakanlık bünyesinde olacak şekilde görev alanı genişletiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Orman” kısmı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, “Su” işleri ise Şehircilik Bakanlığı’na bağlanacak.
Herhangi bir birleşme veya katılma olması beklenmeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın adında ise kelime değişikliği olması bekleniyor. Bakanlık adındaki Tabii” kelimesinin yerine “Doğal” kelimesi gelecek ve bakanlığın yeni adı Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı şeklinde değişmiş olacak. Görev alanı aynı kalmakla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın adının ise İş Hayatı ve Güvenliği Bakanlığı olarak değiştirilmesi bekleniyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hem adı değişiyor hem de görev alanı genişletiliyor. Yeni adıyla Aile ve Toplum Bakanlığı’na Gençlik ve Spor Bakanlığı da bağlanılıyor. Böylece kadın, yaşlı, genç, çocuk ve engelli gibi pozitif ayrımcılık bekleyen birçok alan bu bakanlık bünyesinde olacak. Avrupa Birliği Bakanlığı’nın, kendisine en yakın olan bakanlık olan Dışişleri Bakanlığı’na bağlanması düşünülüyor.
Yeni dönemde birçok bakanlığın adı aynı kalacak. Birleşme veya bölünme de beklenmeyen, dolayısıyla isimlerinin de aynı kalması teklif edilen bakanlıklar şunlar: Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı. Türkiye’nin son yıllarda büyük reform yaptığı sağlık, ulaştırma, milli savunma ile terörle mücadele önemli işler üstlenen içişleri ve adalet bakanlıklarının yapısının aynen korunacak olması dikkat çekiyor.