Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Türkiye’nin ilk 9 aylık üretim verilerini açıkladı. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv gazetecileriyle yapılan toplantıda artan rekabet koşullarına değinerek otomotiv fiyatlarına yansımasını değerlendirdi.
Türk otomotiv üretiminin geçen seneye ilk 9 ayda yüzde 7 gerileme gösterdiğini söyleyen OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Bu tabi ağırlıklı olarak iç piyasadaki yerli üreticilerin zemin kaybetmesinden geliyor. İç pazardaki yerli payımız ise 2023 yılının aynı dönemine göre 6 puan azalarak yüzde 31’e gelmiş durumda. Toplam ihracatımız ise 26,7 milyar dolarla artmaya devam ediyor. Burada tabii ki tedarik sanayisinin de payı önemli. Avrupa’da artan enflasyonun Türkiye’den tedarik motivasyonunu artırdığını, bunun da ilk sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Aslında ana firmalardan çok ihracatı büyüten biraz da tedarik sanayisinin ihracatının artmış olması” şeklinde konuştu.
Eroldu, Avrupa’da elektrikli araç yatırımlarının istenen seviyeye ulaşmaması ve teşviklerin kesilmesiyle yavaşlayan satışların yanı sıra yoğun Çin rekabetinin gelmiş olmasının atıl kapasite oluşturduğuna dikkat çekti. OSD Başkanı, bu durumların Türkiye için tehdit olduğunun altını çizerek, “Avrupa’daki potansiyel pazar daralması sebebiyle oluşabilecek araç fazlasının da Türkiye pazarına kaydırılması muhakkak söz konusu olacak. Otomotiv sanayi olarak bizi endişelendiren kısmı Avrupa'da oluşan atıl kapasiteyle ürettiğimiz araçları onlara satamayacak olmamız. Bu durum ithalatı artırdığı gibi hem pazar payları hem de karlılıklar üzerinde baskı oluşturacak. Buna karşı yerli üreticiyi korumalıyız. Tekstildekine benzer bir akım başlayabilir yani elimizdeki tesisleri de koruyamayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Çin’den yapılan ithalatın payının yapılan yasal düzenlemelerle düşüşe geçtiğini söyleyen Eroldu, “Burada temmuzda biliyorsunuz bu tedbirler devreye girmişti. Dolayısıyla göreceli olarak bir azalmanın başladığını görüyoruz. İşte yüzde 10-11’lerden 8-7’lere doğru toplam ithalatta Çin’in payında bir azalma var. Aynı zamanda buna paralel Çin markalarının pazar payında da yüzde 11’lerden yüzde 8’lere doğru giden bir hareket olduğunu görüyoruz. Bildiğiniz gibi çok yakın zamanda otomobil üzerinde olan bazı önlemler ticari araçlara da yaygınlaştırıldı. Fakat Türk otomotiv sanayi baktığımız zaman bizim en büyük sorunumuz rekabetçilik kaybımız. Türkiye , dünya rekabetinde 44’ncü sıradan 49’uncu sıraya geriledi” şeklinde konuştu.