
Türkiye’de yargı sisteminin her yıl yaz aylarında dinlenme dönemi olan adli tatil, 2025 yılında da mahkemelerin işleyişini etkileyen önemli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Adliyelerde adli tatil sürecine dair Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan açıklama geldi. Adli tatil süresince nöbetçi mahkeme ve savcılıkların görevlerini sürdüreceklerini ifade eden Tunç, Ceza Muhakemesi Kanunu 331. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu 103. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu 62. maddesinde sayılan dava ve işlerin görülmeye devam edileceğini bildirdi. Peki, adli tatil ne zaman bitecek? Kaç gün sürüyor? İşte adli tatil bitiş tarihi 2025

Adli tatil süresince nöbetçi mahkemeler ve icra daireleri belirli işlemleri yürütse de, rutin davaların büyük bir kısmı yeni adli yıla kadar erteleniyor. Peki, Adli tatil başladı mı, ne zaman bitiyor? İşte adli tatil bitiş tarihi 2025!

2025 ADLİ TATİL BAŞLADI MI, NE ZAMAN BİTİYOR?
Adli tatil, Türkiye’de yargı sisteminin her yıl düzenli olarak uyguladığı bir dinlenme ve yenilenme dönemi olarak tanımlanıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 102. maddesine göre, adli tatil her yıl 20 Temmuz’da başlıyor ve 31 Ağustos’ta sona eriyor. 2025 yılında da bu takvim değişmedi; adli tatil 20 Temmuz 2025 Pazar günü resmi olarak başladı ve 31 Ağustos 2025 Pazar günü sona erecek. Yeni adli yıl ise 1 Eylül 2025 Pazartesi günü başlayacak. Bu 43 günlük süreçte, mahkemeler genel olarak duruşma yapmazken, nöbetçi mahkemeler acil ve kanunen istisna sayılan davalar için görev yapmaya devam ediyor.

BAKAN TUNÇ'TAN ADLİ TATİL AÇIKLAMASI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adalet hizmetlerinin kesintisiz şekilde sürdürülmesi için fedakarca görev yapan tüm yargı mensuplarına ve adalet teşkilatına üstün gayretlerinden dolayı teşekkür etti.
Adalet Bakanı Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yarın başlayacak adli tatilin 1 Eylül 2025 tarihine kadar süreceğini belirtti.
Adli tatil süresince nöbetçi mahkeme ve savcılıkların görevlerini sürdüreceklerini ifade eden Tunç, Ceza Muhakemesi Kanunu 331. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu 103. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu 62. maddesinde sayılan dava ve işlerin görülmeye devam edileceğini bildirdi.
Tunç, adli tatile tabi olan işlerde kanunların tayin ettiği sürelerin bitiminin adli tatile rastlaması durumunda bu sürelerin adli tatilin bittiği günden itibaren Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca 1 hafta, İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca 7 gün, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca 3 gün uzamış sayılacağını ifade etti.
Bakan Tunç, şunları kaydetti:
"Hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi vizyonumuz kapsamında adalet hizmetlerimizin kesintisiz şekilde sürdürülmesi adına ülkemizin dört bir yanında fedakarca görev yapan tüm yargı mensuplarımıza ve adalet teşkilatımıza üstün gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Adli tatil dönemini değerlendirecek yargı mensuplarımıza ve personelimize, aileleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir tatil diliyorum."