
DGS sonuçları için geri sayım başladı. Dikey Geçiş Sınavı 20 Temmuz 2025 Pazar günü gerçekleştirildi. ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı, 20 Temmuz Pazar günü 12:30'da sona erdi. Bu kapsamda gözler DGS sonuç tarihine çevrildi. Peki, DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, 2025 DGS sonuç tarihi haberimizin devamında...

DGS sonuç tarihi, 20 Temmuz'da düzenlenen merkezi sınav kapsamında araştırılıyor. Hazırlıklarını tamamlayan ön lisans eğitimlerini tamamlayıp lisans programına yükseltmek isteyen adaylar, DGS'de ter döktü. Peki, DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, konuya dair bilgiler...

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM takvimine göre DGS sonuçları, 14 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacak.

DGS CEVAP ANAHTARI AÇIKLANDI!
20 Temmuz 2025 tarihinde uygulanan 2025 Dikey Geçiş Sınavı'nın (2025-DGS) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı'nın %10'u aşağıdaki bağlantıda erişime açılmıştır.

Sınava başvuran adaylar; Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına, 20 Temmuz 2025 tarihinde saat 13.20'den itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle 10 gün süreyle erişebilecektir. Temel Soru Kitapçığı'nın görüntüleme süreci 30 Temmuz 2025 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.

DGS PUAN HESAPLAMA
Adayların doğru ve cevap sayıları hesaplandıktan sonra, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek.
Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart
sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.
Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacak.
2025-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacak.
2025-DGS’de Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP), hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir. İşte, ön lisans puanı hesaplama:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecek.
Böylelikle 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır.
50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ön Lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacak.
Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecek.
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacak.
2025-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2026-DGS’de ilgili
ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak.