
Kamuda çalışan milyonlarca memurun merakla beklediği 2026-2027 yıllarında alınacak zam oranları ve elde edilecek mali ve sosyal hakların görüşüleceği toplu sözleşme görüşmeleri için takvim işlemeye devam ediyor. Memur-Sen 8. dönem toplu sözleşme teklifini açıkladı. Peki memur maaşı ne kadar olacak? Toplu sözleşme ikramiyesi aylık kaç TL olacak, eş ve çocuk yardımı ne kadar zamlanacak? İşte detaylar.

Kamu görevlileri ve emeklileri için heyecanla beklenen 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin takvimi işlemeye başladı. Bu kritik süreç, 2026-2027 yıllarında alacakları zam oranlarını ve elde edecekleri diğer mali ve sosyal hakları belirleyecek. Milyonlarca memur ve emeklinin hayatını doğrudan etkileyecek olan bu görüşmelerde, sendikalar taleplerini dile getirirken, hükümet kanadı da ekonomik gerçeklikleri göz önünde bulundurarak bir denge kurmaya çalışacak. Toplu sözleşme masasında alınacak kararlar, önümüzdeki iki yıl boyunca kamu çalışanlarının refah düzeyini şekillendirecek olması sebebiyle büyük bir öneme sahip.

Memur-Sen, Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2026-2027 yıllarında alacakları zam oranlarının ve elde edecekleri diğer mali ve sosyal hakların görüşüleceği 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci öncesi zam tekliflerini açıkladı. 2026 için kümülatif yüzde 88, 2027 yılı için kümülatif yüzde 46 zam oranı teklif edildi.
Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Memurun, emekçinin durumunu düzeltmekten ve gelir dağılımında adaleti sağlamaktan geçer. 8. Dönem Toplu Sözleşme bunun için bir fırsattır” diye konuştu.

Memur maaşı toplu sözleşme zammı Memur-Sen talepleri nedir?
Genel Başkan Yalçın Memur-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıyacağı genele ilişkin teklifleri şu şekilde sıraladı:
Enflasyon farkının, dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren ve 2 Puan artırımlı olarak ödenmesini istiyoruz.
Toplu Sözleşme ikramiyesinin Aylık 2.925₺ olarak ödenmesini istiyoruz.
Kamu görevlilerine Aylık 17.600₺ kira yardımı yapılmasını istiyoruz.
7. Dönemde karar altına alınan 1. Dereceye gelenlere 3600 Ek Gösterge hakkını istiyoruz.
Eş yardiminin 11.710 ₺'ye; Çocuk yardımının, 2 çocuğa kadar her çocuk için 5.850 ₺'ye, 3 ve üzeri çocuk için 8.780 ₺'ye çıkarılmasını istiyoruz.

Dini Bayramlarda kamu görevlileri ve emeklilerine 23.410₺ Dini Bayram ikramiyesi ödenmesini istiyoruz.
Gelir Vergisinin %15'e sabitlenmesini istiyoruz.
Kamu görevlilerine ilave 1 derece verilmesini istiyoruz.
En son 2005 yılında çıkarılan disiplin cezasi affının belirli şartlarda yeniden çıkarılmasını istiyoruz.
Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının belirli periyotlarda gerçekleştirilmesini istiyoruz.
Doğum yardımının 11.710 ₺, Evlenme yardımının 55.600 ₺, Ölüm Yardımının iki katı olarak ödenmesini istiyoruz.
Giyecek Yardımının her yıl 17.600₺ olarak, Yiyecek Yardımının günlük 235₺ olarak verilmesini istiyoruz.
Kıdem Aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100'e yükseltilmesini, 25 yıllık süre sınırlamasının sona erdirilmesini istiyoruz.
Merkez-taşra ayrımı yapılmaksızın tüm kamu görevlilerine servis hizmeti sağlanmasını istiyoruz.

Ücretsiz kreş hizmeti sunulmasını, sunulamayan yerlerde her çocuk için 8.780₺ Kreş Yardımı verilmesini istiyoruz.
İş-Aile uyumu için ücretli doğum izninin 60 haftaya çıkarılmasını, süt izin sürelerini uzatılmasını istiyoruz.
Engelli kamu görevlilerine yönelik erişilebilirlik uygulamalarının ve pozitif yükümlülüklerin hayata geçirilmesini istiyoruz.
Genel İdari Hizmetleri sınıfında yer alan personelin ek ödeme oranlarında 5.560₺; Yardımcı Hizmetleri sınıfında yer alan personelin ek ödeme oranlarında 4.450₺ artış yapılmasını istiyoruz.
Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki personelin ünvanlarına göre Teknik Hizmetler Sınıfına veya Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesini istiyoruz.

Mühendislerin ve Teknik Hizmetler Sınıfındaki personelin Ek Ödeme ve Özel Hizmet Tazminatı puanlarının artırılmasını, bu personele Teknik Sorumluluk İlave Ödemesi verilmesini istiyoruz.
Şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, veteriner hekim, şef, amir vb. ünvanli idarecilerin mali haklarının yeniden belirlenmesini, Makam ve Görev Tazminatı verilmesini, Sorumluluk İlavesi ödenmesini istiyoruz.
Kamu görevlilerine, emeğin gerçek değeri üzerinden Fazla Çalışma ve Harcırah ödenmesini istiyoruz.
Emekli kamu görevlilerimizin mali haklarının iyileştirilmesin, görev aylığı ve emekli aylığı arasındaki makasın kapatılmasını istiyoruz.
7. Dönemde karar altına alınan; uluslararası normlarla uyumlu örgütleme, toplu pazarlık ve grev hakkını içeren, siyaset hakkını temin eden 4688 Sayılı Kanun'un ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz.

Memura 2026 ve 2027 yılı için yüzde kaç zam yapılacak?
Kamu İşveren Heyeti’ne sunacakları oransal zam teklifini açıklayan Ali Yalçın; 2026 yılı için %10 refah payı, ilk altı ay için %25 ve 10 bin lira taban aylığı, ikinci altı ay için ise %20 zam olmak üzere toplam %88, 2027 yılı için ise ilk 6 ay yüzde 20 zam, 7 bin 500 lira taban aylığı, %15 zam olmak üzere toplam %46 oranında zam istediklerini belirtti.

Bu oranlar doğrultusunda sendika üyesi bekar en düşük kamu görevlisi maaşının 2026 Ocak ayında 74 bin 930 liraya çıkacağını söyleyen Yalçın, “Statüler arası çarpıklığın giderilmesi, ücret adaletinin ve çalışma barışının temin edilmesi için bu tutar ve oranları belirledik. Genel toplu sözleşmede 171, Hizmet kollarımızda 785 madde olmak üzere toplamda 956 teklif hazırladık. Toplu sözleşmemizin süreci ve sonuçları itibariyle kamu görevlilerimize, emeklilerimize, ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum.”
Basın toplantısının ardından genele ve hizmet kollarına ilişkin teklifler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a ile Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik'e teslim edildi.