
Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrencilerin bireysel farklılıklarını gözeten yeni bir adım daha attı. Öğretmenlere rehberlik edecek “Farklılaştırma Etkinlikleri Öğretmen Kılavuz Kitapları”, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden erişime açıldı.
Kılavuz kitaplar, öğrencilerin ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarına göre esnek ve bireyselleştirilmiş öğretim süreçlerinin tasarlanmasını hedefliyor. Böylece, her öğrencinin eğitimden azami düzeyde faydalanabileceği dinamik ve kapsayıcı bir öğrenme ortamı oluşturulması amaçlanıyor.
FARKLILAŞTIRMA ETKİNLİKLERİ ÖĞRETMEN KILAVUZ KİTAPLARI YAYIMLANDI
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda, öğrencilerin bireysel farklılıklarına gözeten öğrenme sürecini zenginleştiren ve kapsayıcı bir eğitim ortamı sunmayı amaçlayan çalışmalar kapsamında hazırlanan "Farklılaştırma Etkinlikleri Öğretmen Kılavuz Kitapları", Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayımlandı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin temel bileşenlerinden biri olan farklılaştırılmış öğretim; her öğrencinin eğitimden en üst düzeyde faydalanabilmesi için öğretim süreçlerine bireyselleştirme ve esneklik sağlamak amacıyla dinamik, gelişmiş, kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşım sunuyor.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde ilk kez müfredatta kapsamlı şekilde yer alan bu yaklaşım; tüm öğrencilerin ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kapsayıcı bir eğitim ortamı oluşturmayı amaçlıyor. Böylece her öğrencinin kendi hızında ilerlemesi sağlanarak gelişimlerinin desteklenmesi ve öğrenmelerine katkı sağlanması hedefleniyor.
Bu kapsamda, 1. sınıf düzeyinde hayat bilgisi, Türkçe ve matematik ile 5. sınıf düzeyinde Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerine yönelik "Farklılaştırma Etkinlikleri Öğretmen Kılavuz Kitapları" hazırlandı. Aynı şekilde 2. sınıf düzeyinde hayat bilgisi, Türkçe ve matematik ile 6. sınıf düzeyinde Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler derslerine yönelik "Farklılaştırma Etkinlikleri Öğretmen Kılavuz Kitaplar, EBA üzerinden yayımlanarak öğretmenlerin kullanımına sunuldu.
Söz konusu farklılaştırma kılavuz kitaplarında; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda öğrencilerin bireysel farklılıklarını gözeten, öğrenme sürecini zenginleştiren ve kapsayıcı bir eğitim ortamı sunmayı amaçlayan etkinlikler yer aldı. Öğretmenlere rehberlik edecek bu içerikler, öğrencilerin hem zihinsel hem sosyal hem de duygusal gelişimini destekleyen bütüncül bir yaklaşımla yapılandırıldı.