AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, açıklama yaptı. Çelik, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporun kabul edilmesine ilişkin açıklama yapıyor. "Raporu kabul etmiyoruz" diye konuşan Bakan Çelik'in açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
Maalesef bu rapor, objektif olmayan bir takım ifadeler içeriyor. Bu rapor esas olarak AB Komisyonu'nun yayınladığı raporun AP tarafından değerlendirilmesidir. Bir bağlayıcılığı yoktur, siyasi niteliktedir. Burada objektif ve dengeli olmasını gözetiriz. Eleştirilerden faydalanmanın yollarına bakarız. Ancak bu rapor bu objektiflikten uzak. Özellikle 1915 olaylarının 100. yılıyla ilgili tek taraflı yaklaşım gündeme getirilmiştir. Raporda 15 Nisan 2015 kararına yapılan atıf sadece tarihi çarpıtmakla kalmıyor.
Raporu yok hükmünde kabul ediyoruz. Rapor bize ulaştığında aynen geri gönderilecektir. Maalesef bu raporlar artık değerlendirme kriteri olmaktan çıkmıştır. Gerçekler saptırılmaktadır, önyargılarla ifade edilmektedir.
Bu raporda AP tarafından, anayasa değişikliği maddelerinin uygulanması durumunda katılım müzakerelerinin askıya alınması belirtilmişti. 16 Nisan referandumu oldukça şeffaf ve yüksek katılımlı bir seçim sonucu halkın tercihini ortaya koymuştur. Türkiye'den talep edilen şey, halkın iradesine duyarsız kalınmasıdır. Referandumun neticesi tabiki uygulanacaktır. AP'nin böyle bir çağrı yapmaya hakkı yoktur. Bu antidemokratik bir yaklaşımdır. Türkiye'de bir de bu uygulama görülmeden, bu şekilde tavır alınmasının yanlış olduğunu daha önce de söylemiştik. AP'nin uygulanmasın deme hakkı yoktur.
Yine bu tek taraflı Ermeni anlatılarına, başka ülkelerin bir takım siyasi değerlendirmelerine yer vermesi bir vizyonsuzluk belgesi olduğunun da açık göstergesidir. Bu sene 1915 olaylarıyla ilgili atıf ana metnin içerisinde yer alıyor.
Bu raporda, AP tarafından Türkiye'deki Anayasa değişikliklerinin mevcut haliyle uygulanması durumunda, katılım müzakerelerinin askıya alınması, gümrük birliğinin güncellenmesi için İnsan Hakları Komisyonu'na tüm katılım öncesi fonların askıya alınması yönünde yapılan çağrılar AP'nin Türkiye-AB ilişkilerinin önemini kavramaktan ne kadar uzağa düştüğünü göstermektedir.
PKK'ya karşı çağrı yapan AP'ye tavsiyemiz, önce kendi koridorlarında PKK propagandası yapılmasını, PKK sergilerini engellemesidir. FETÖ ile mücadelemiz son derece meşrudur. Türkiye her devletin başvurabileceği gibi, OHAL uygulamasın başvurmuştur. Bütün tedbirler hukuk içerisindedir. Bu ülke ağır bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştır. Tarihin en büyük hukuk mücadelelerinden birini veriyoruz. Herhangi bir şekilde FETÖ'nün bu darbe girişiminin arkasında olduğunun sorgulanmasını kötü niyet olarak kabul ederiz. Bütün kanıtlar ortadadır.
Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tavsiye niteliğindeki kararı kabul etti.