İsrail’in Gazze’deki soykırımı, pandemi ve Ukrayna savaşı sonrası yeni yeni toparlanma eğilimi gösteren dünya ekonomisine ciddi bir darbe vurdu. Giderek bölgeye yayılan İsrail saldırıları, kaçınılmaz olarak dünya ekonomisinde kırılganlıkları daha da arttıracak dinamikleri harekete geçirdi.
İsrail’in saldırganlığı, tedarik zincirini tehlikeye attı.
Enflasyonu kontrol etmek için türlü yollara başvuran dünya ülkeleri, İsrail saldırganlığına tosladı.
Petrol üretimi açısından dünyanın en önemli bölgelerinden biri olan Ortadoğu ve dünya ticaret yolunun en önemli rotası olan bölgedeki Hürmüz Boğazı, Aden Körfezi, Babu'l Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz de İsrail saldırılarının neden olduğu istikrarsızlıktan etkilendi.
Küresel ticaret yolunun yüzde 10'unu oluşturan bu rotadaki konteyner taşımacılığı yüzde 73, Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemi trafiği yüzde 87, kuru yük gemi geçişleri yüzde 54 ve karışık kuru yük gemi trafiği yüzde 37 düştü. LPG gemi trafiği yüzde 74, Ro/Ro gemi trafiği yüzde 78 ve yaş yük gemi trafiği de yüzde 41 azaldı. Kızıldeniz ticareti, büyük ölçüde Ümit Burnu'na kayarken, dünya genelinde taşımacılığın maliyeti ve harcanan zaman katlanarak arttı.