
İzmir’in tarihi ticaret merkezi Kemeraltı'nda, yüz yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Salepçioğlu İşhanı’nda çalışan 200 esnaf ve 600 çalışan büyük bir mağduriyet yaşıyor. Salepçioğlu İşhanı'ndaki iş yerlerine, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen tahliye tebligatıyla 13 gün içinde boşaltılması talep edildi. Süre bugün doldu, tahliye işlemlerine polis eşliğinde başlanması bekleniyor.
İzmir’in Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Salepçioğlu İşhanı’nda büyük mağduriyet yaşanıyor. 200 esnaf ve 600 çalışanın bulunduğu tarihi işhanı, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatla 13 gün içinde tahliye edilmek zorunda bırakıldı. Daha önce yıkılarak yerine otel yapılma iddialarıyla gündeme gelen işhanının, bu kez deprem bahanesiyle boşaltılmak istenmesi büyük tepki topladı.
13 GÜN İÇİNDE BOŞALTIN
İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 12 Haziran 2025 tarihli yazısında, Salepçioğlu İşhanı’nın depreme dayanıksız olduğu belirtilerek “güçlendirme çalışmaları” gerekçesiyle tahliye kararı alındı. Müdürlük iş hanındaki bazı kiracıların sözleşmeleri sona ermesine rağmen alanları boşaltmadığını, bu durumun güçlendirme çalışmalarını engellediğini ve can güvenliği açısından risk oluşturduğu ifade edildi. Esnaflara 20 Haziran günü tebliğ edilen yazıya göre, dükkanların 13 gün içinde boşaltılması istendi. Yazıda 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesi gerekçe gösterilerek, işgal edilen bölümlerin 13 gün içinde boşaltılması istendi. Aksi halde tahliyenin, kolluk kuvveti eşliğinde zorla yapılacağı bildirildi.

SÜRE DOLDU ADRES BELİRSİZ
İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün esnaflara verdiği süre bugün doldu.

İŞİN ARKASINDA KİM VAR?
Öte yandan Salepçioğlu İşhanı, önemli bir iddianın da odağında yer alıyor. 2021 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlattığı İzmir Yahudi Mirası projesiyle gündeme gelmişti. Tarkem adlı şirketin organize ettiği restorasyon çalışmalarıyla uluslararası fonlara açılan tarihi çarşının boşaltılmasının arkasında
MOSSAD bağlantılı vakıflar ve yabancı sermayenin etkili olduğunu ifade ediyor.

İHALELER İPTAL EDİLDİ
Tarihi çarşıyla ilgili şu ana kadar onlarca ihalenin iptal edilmesi de pek çok soru işaretini beraberinde getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü 5 bin 312 metrekarelik taşınmazın onarım veya güçlendirme karşılığı kiraya verilmesi için 2 kez ihaleye çıktı. 20 Ağustos 2024 ve 17 Aralık 20254 tarihlerinde yapılması planlanan ihaleler iptal edildi. 22 Ocak 2025’te gerçekleşmesi planlanan ve iptal edilen ihalenin gerekçesi ise şöyle: “Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir ili Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi 187 ada 73 parselde kayıtlı 5.312,00 m² yüzölçümlü taşınmazın "Turizm Tesisi+Ticaret" fonksiyonunda yapım veya onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeline göre değerlendirilmesi işi ihalesi Vakıflar Genel Müdürlük Makamının 20.01.2025 tarihli ve 790744 sayılı oluru gereği iptal edilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün iptal edilen ihaleler sonrası 30 Nisan 2025 tarihinde tekrar ihaleye çıkması dikkat çekti. Salepçioğlu İşhanı’nın vakfiyesinde ‘ticarethane’ olarak kullanılacağı açıkçası belirtilmesine rağmen, hanın bulunduğu arazinin ticaret + turizm(otel) olarak kullanılmak istenmesine de tepki var.

PROJENİN TEMELİ HAVRA’DA ATILDI
Tarihi çarşı esnafını canından bezdiren sürecin 1 Temmuz 2021’de hayata geçirilen İzmir Yahudi Mirası Projesi’yle ilişkili olduğu ifade ediliyor. İzmir’deki Yahudi kültür mirasının korunması için başlatılan projeye Hevra Sinagogu’nda gerçekleşen etkinlikle start verilmişti. Projenin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından finanse edildiği belirtilirken, sözkonusu etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projeyle 17’nci yüzyılda yapılmış Hevra ve Foresteros sinagoglarının restorasyon projelerinin hazırlanacağını ifade etmişti. Soyer, “Sefarad Yahudilerinin değerleri ve Kemeraltı’nın kültürel mirasını, bir bütün olarak korumaya, büyük önem atfediyoruz. Nitekim göreve gelmeden evvel, dünyanın en eski ve en büyük açık hava çarşılarından biri olan İzmir’in kalbi Kemeraltı bölgesini, baştan sonra restore edeceğimizin sözünü vermiştim. Bu hususta gururla söylemeliyim ki, paydaşlarımız ile yürüttüğümüz çalışmalarımızı hızlandırıp Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmesini başardık. Şimdi nihai hedefimiz; 2023 yılında, daimi listeye girmek” demişti.
MİRAS GÖRÜNÜR HALE GELECEK
Eski Başkan Soyer, yürütülen projelerle kültürel mirasın daha da görünür hale geleceğini belirtirken, etkinlikte Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Musevi Cemaati Vakfı’ndan Proj Koordinatörü Nesim Bencoya, Kentimiz İzmir Derneği Genel Sekreteri Sedef Özer İsviçre İstanbul Başkonsolosu Julien Thöni, Almanya İzmir Başkonsolosu Detlev Wolter, İtalya İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Karaçanta, Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, eski Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Musevi cemaati mensupları ve tarihçiler hazır bulunmuştu. Proje çerçevesinde 36 ay boyunca İzmir’deki Yahudi kültür mirasının korunarak gelecek nesillere aktarılmasına yönelik faaliyetler hayata geçeceği vurgulanmıştı.