İnsan vücudunun ihtiyacını karşılayan karbonhidrat, uzmanlar tarafından iyi ve kötü olarak ayrılmıştır. Karbonhidratı, iyi karbonhidrattan almalı. Kötü karbonhidrattan alındığı zaman sağlığı tehdit etmekte olup kalp damar hastalıklarına yol açabilir.
Karbonhidrat, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olup beyin ve sinir sisteminin fonksiyonların çalışmasına yardımcı olur.
Araştırmalara göre uzmanlar, 1'den fazla doğal şeker türü içeren ve yavaş sindirilen karbonhidrata, iyi karbonhidrat, kana çabuk karışarak kan seviyesini aniden yükselten karbonhidrata ise kötü karbonhidrat olarak belirtildi.
Karbonhidrat içeren meyveler, sebzeler ve bakliyatlar sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir. Bu besinler içinde gerekli olan lif'i barındırırlar.
Yemeklerden sonra kan şekerinin korunması, kalp ve damar hastalıklarının azaltılması, sindirim sisteminin güçlenmesi için besin lif'ine ihtiyaç var.
Sağlıklı bir beslenme için günlük olarak alınan kalorinin %45-%65’inin sağlıklı karbonhidratlardan alınması gerekiyor.
Kötü karbonhidratlar, beyaz şeker, gıdalara eklenen şeker gibi rafine edilmiş tahıllar olup bu tip karbonhidratlar enerji verirken yüksek kalori verir. Kan şekerini ani şekilde yükselten kötü karbonhidrat, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Yenilen karbonhidratın besin lifi ve protein sağlaması önemli.
Sağlıklı beslenmek için kepek ekmeği veya tam buğday ekmeği yemeli, beyaz pirinç yerine esmer pirinç tüketilmeli veya arpa, bulgur, darı yemeli. Şeker hayatımızdan çıkmalı şeker ihtiyacı meyvelerden alınmalı.