Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, 11 Mayıs’ta ilk adımı atılan esnemeye ilişkin verilerin sonuçlarını 18 Mayıs’tan itibaren (bugün) elde edilmeye başlanacağını söyledi. Kayıpmaz, olası menfi sonuçların çıkması halinde yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği sinyalini verdi. Kayıpmaz, “18 Mayıs haftası vaka sayıları, kontrollü sosyal hayata ne derece uyduğumuzu bize göstermiş olacak” dedi. Yeni Şafak’a konuşan Kayıpmaz şunları söyledi:
83 milyon nüfusu olan Türkiye gibi bir ülkenin, hastalık belirtisi göstermeyen tüm bireylerinin test edilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte nüfustan belirli kurallar doğrultusunda bir örnekleme yaparak, bu kişiler test edilebilir. Sanayi bölgeleri veya toplu çalışılan işyerlerinde belirti vermeyen taşıyıcıları tespit için testler yapılabilir. Bu yöntemin, hasta kişilerin temaslılarının tarandığı ‘filyasyon’ adı verilen yöntemin bir alternatifi olmadığı akılda tutulmalı.
Ortalama 1. haftadan, yani 18 Mayıs’tan itibaren elde edilecek sayısal veriler, esnemenin sonuçlarını önemli oranda yansıtacaktır. Menfi sonuçlar yeni tedbirlerin alınmasını gündeme getirebilir. Bununla birlikte sonuçların müspet olması, toplum olarak ‘gerekli olmadıkça dışarı çıkma’ çağrılarına, maske, mesafe gibi önlemlere uyduğumuzun bir göstergesi olacaktır.
Tabi ayrı odaları olan, geniş bir evde yaşayan 2-3 kişilik çekirdek bir ailede izolasyon şansı daha yüksekken, tek göz odada çok sayıda kişi yaşamak durumunda olan, ortak banyo-tuvalet kullanmak zorunda kalan ailelerde izolasyon mümkün olamıyor. Zaten böyle durumlar için de pozitif hastaların tedavileri hastanelerde yürütülüyor.
Yeni dönemin temel ilkesi ‘kontrollü sosyal hayat’tır. Evi ve işyeri Ankara’nın Çankaya ilçesinde olan bir vatandaş olarak günlük yaşamdaki gözlemim, toplumda havaların ısınmasıyla ve yeni vaka sayılarının düşüşe geçmesiyle birlikte salgın hastalık ortadan kalkmış gibi bir algının zamanından önce oluştuğudur. 18 Mayıs haftasının vaka sayıları, kontrollü sosyal hayata ne derece uyduğumuzu bize göstermiş olacak.