Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde günlerce Kovid-19 yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veren 38 yaşındaki Tekin Dinç ve 40 yaşındaki Süleyman Taş'ın tedavileri, kritik süreçlerin ardından normal serviste devam ediyor.
Nefes almakta, yürümekte zorlanan ve hastalığın en ağır semptomlarını yaşayan Dinç ve Taş, yaşadıkları sıkıntıları ve aşı olmadıkları için duydukları pişmanlığı anlattı.
Hastanede tedavisi devam eden Dinç, nefes darlığı ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, kontrollerde Kovid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.
Aşı olmadığını, sürekli ertelediğini belirten Dinç, şöyle konuştu:
Hastanede 12 gündür tedavisi süren 40 yaşındaki Süleyman Taş da yüksek ateş, eklem ağrısı ve solunum sıkıntısı çektiğini anlattı.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden de sağlık çalışanları olarak Kovid-19 salgınına karşı verdikleri mücadelenin devam ettiğini söyledi.
Sağlık müdürlükleri, filyasyon ve aşı ekipleriyle aşılama oranını artırmaya çalıştıklarını ifade eden İliklerden, şunları kaydetti:
"Hasta yoğunluğunun artması nedeniyle il genelinde hem Valiliğimiz hem de İl Sağlık Müdürlüğümüzün destekleriyle aşılama oranında artışlar yakaladık. Son zamanlarda aşı olmayan gençlerin hastaneye yatışlarının arttığını görüyoruz. Aşı, tüm yaş gruplarına önerilmektedir. Özellikle gençlerde aşılanma oranı artarsa hastaneye yatışlar ve sağlık çalışanlarının yükü azalacak, evde tedavi mümkün olacaktır. Van gibi genç nüfusun çok fazla olduğu bir bölgede aşı oranının artırılmasında gençlere büyük görev düşüyor. Kovid-19'u ağır geçiren, aynı zamanda kaybettiğimiz genç hastalarımız oluyor. Kimse yaşına, ek hastalığının olmamasına güvenmesin. Kovid-19 pandemisinde virüsün akciğer tutulumundan sonra solunum ve organ yetmezliğine yol açarak genç hastalarda ölüme neden olduğunu sık sık görüyoruz. Bu anlamda gençlerin aşılanmasının çok önemli olduğunu belirtmek istiyoruz."
YYÜ Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali İrfan Baran, hastanelerinin Kovid-19 yoğun bakımında ve servislerinde aşısız gençlerin sayısının arttığını dile getirdi.
Van'da aşılama oranının ülke geneline göre düşük olduğunu, henüz istenilen seviyeye ulaşılmadığını ifade eden Baran, şu uyarılarda bulundu:
"Özellikle gençlerde aşılama oranımız çok düşük. Serviste yatanların ortalama yaşları 30-40 civarında. Şu an yoğun bakımda genç hastalarımız var. Gençlerin yoğun bakıma gidişi nispeten daha az ama şu an serviste 22, 27, 30 yaşlarında hastalığı ağır geçirenler var. Aşı olmadıkları için büyük pişmanlık yaşıyorlar. Genç yaş grubunda ölümler var. Kötüleşip yoğun bakıma gittiğinde 'Keşke aşı olsaydım' diyen hastalar vardı. Pişmanlığı fazlasıyla duyuyorlar. Herkesin mutlaka en yakın zamanda aşısını olması gerekiyor. Aşının koruyuculuğunu görüyoruz. Sağlık çalışanlarında eskisi kadar ölümleri görmüyoruz artık. Bunda aşının çok büyük etkisi var."