Kurban etinin doğru şekilde saklanması, etin tazeliğini ve güvenliğini korumak için oldukça önemlidir. Kırmızı et, doğru şekilde saklanmadığı takdirde kısa sürede bozulabilecek gıdalardan biridir. Kurban Bayramı’nda evlerde kısa sürede tüketlecek miktardan çok daha fazla et bulunur. Bu etlerin doğru şeklde saklanması hem sağlık, hem de lezzet açısından önemlidir. En sağlıklı yöntemlerden br de et derin dondurucuda saklamaktır. Uygun şeklde hazırlayıp dern dondurucuya koyduğunuz et yıl boyunca güvenle kullanıp, lezzetli yemekler yapabilirsiniz. İşte, kırmızı et saklama yöntemleri:
Kesimden hemen sonra et, oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirilmelidir. Bu, rigor mortis (ölüm sertliği) sürecinin tamamlanmasını sağlar ve etin daha yumuşak olmasına yardımcı olur. Etler, dinlendikten sonra temizlenmeli ve kullanılacak büyüklükte parçalara ayrılmalıdır. Fazla yağ ve sinirlerden arındırılmalıdır. İşte kurban etinin saklanması için izlenmesi gereken adımlar:
Buzlukta et saklamanın en kolay yöntemlerinin başında o eti kıyma haline getirmek geliyor. Buzlukta kıyma saklama yöntemi ise oldukça basit. Kıymalarınızı buzdolabı için özel üretilmiş kilitli torbaların içerisine ince bir tabaka halinde yayın. Üzerlerine bastırarak formlarını düzeltin. Tüm kıymalara aynı işlemi uygulayıp üst üste dizin ve buzluğunuza yerleştirin.
Kurban Bayramı'nda sizin payınıza düşen etler ya da farklı zamanlarda saklamak istediğiniz diğer tüm etler için aşağıdaki yöntemleri değerlendirebilirsiniz. Etin hangi bölgesinin size geldiğine, eti hangi şekillerde değerlendirmek istediğinize, nasıl porsiyonladığınıza göre bu konuda farklılıklar oluşacaktır, endişe etmeyin.
Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Eti saklarken ve çözdürürken en sık yapılan hata, sıcaklık geçişlerinin hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Yani, eti saklayacağınız zaman önce buzdolabında, ardından buzluk bölümünde saklamanız gerekir. Çözdürme işleminde de buzluktaki et önce buzdolabına alınmalı, 2-3 saat bekletildikten sonra oda sıcaklığına alınmalı ve 4-5 saat içerisinde tüketilmelidir. Ani sıcaklık değişimleri etin kimyasal yapısında bozulmalara ve bakteri üremesine yol açabilir.
Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.