Memurlara yarı zamanlı çalışma sistemi 2025: Yarı zamanlı çalışma sistemi nedir? Kamuda yarı zamanlı çalışma kimleri kapsıyor, ne zaman başlayacak? Resmi Gazete'de yayımlanacak

22:2017/07/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Memurlara yarı zamanlı çalışma sistemi devreye giriyor
Memurlara yarı zamanlı çalışma sistemi devreye giriyor

Memurlara yönelik son dakika müjdesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Doğumdan ilköğretime kadar yarı zamanlı çalışma sistemine geçileceğini açıklayan Erdoğan, düzenlemenin aile bağlarını güçlendirmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Peki memurlara yarı zamanlı çalışma sistemi nedir, kimleri kapsıyor ve nasıl uygulanacak?

Aile Yılı kapsamında bir müjde daha açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memurların yarı zamanlı çalışma modeline geçeceğini duyurdu. Ebeveynlerin doğumdan itibaren ilköğretim çağına başlayana kadar yarı zamanlı çalışabileceği açıklamaları ile birlikte, uygulamanın nasıl olacağı da merak edildi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memurlara yönelik açıklamaları ve konuyla ilgili detaylar.


MEMURLARA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA KİMLERİ KAPSAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Haftalık 20 saatlik çalışma esasına dayalı düzenleme, ebeveynlerin çocuklarının gelişimine zaman ayırma, aile bağlarının güçlendirilmesine katkı sağlayacak". "Bu akşam yayımlanacak yönetmelikle memurlar, doğumdan itibaren ilköğretim çağına başlayana kadar yarı zamanlı çalışabilecek" ifadelerine yer verdi.


YARI ZAMANLI ÇALIŞMA SİSTEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Memurlara yönelik açıklanan yarı zamanlı çalışma sistemi ile birlikte, uygulamanın detayları da araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında da yer aldığı üzere, bu akşam Resmi Gazete'de yayımlanacak yönetmelik ile birlikte yarı zamanlı çalışma modelinin detayları netleşmiş olacak. Yönetmelik yayımlandığında sayfamızda yer alacak.


YARI ZAMANLI ÇALIŞMA NEDİR?

Kamu çalışanlarına yarı zamanlı çalışma şartları henüz netleşmedi. Ancak analık izni veya ücretsiz izin sonrası yapılacak kısmi süreli çalışma hakkında yönetmelikte, şu ifadeler yer almaktadır:

Analık izni hakkı

MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır.

(2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumunun uygun olduğunun doktor raporuyla belgelendirilmesi hâlinde kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

(3) Kadın işçinin erken doğum yapması hâlinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

(4) Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.

(5) Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinen işçiye, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık izni kullandırılır.

(6) Analık izninde belirtilen süreler, işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler doktor raporu ile belirtilir.


Çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı

MADDE 6 – (1) Analık izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

(2) Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir.

(3) Çocuğun engelli doğduğunun doktor raporu ile belgelendirilmesi hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.

(4) Ücretsiz izinden yararlanan kadın işçiye, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olan süt izni uygulanmaz.

Altı aya kadar ücretsiz izin hakkı

MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

(2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir.

(3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

#Yarı Zamanlı Çalışma
#Memurlara yarı zamanlı çalışma
#Resmi Gazete
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Devlet Memurları Kanunu
#Doğum izni