Yeni Şafak’ın 31 Mart 2024 tarihindeki Mersin yerel seçim sonuçlarına göre, Mersin il ve ilçelerindeki belediye başkanlığı seçim sonuçları, partilerin aldıkları oy oranları, açılan sandık yüzdeleri, geçerli ve geçersiz oy sayıları gibi detaylar, seçimlerle ilgili kapsamlı bilgiler sunuluyor. 2024 yerel seçim sonuçları ile Mersin büyükşehir belediye başkanı kim oldu, seçimi kim, hangi parti-aday kazandı? sorusunun cevabı netlik kazanıyor. İşte Mersin 31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları sorgulama sayfası...
Mersin Seçim Sonuçları 2024
Mersin Belediye Başkanı Adayları 2024
- Serdar Soydan MHP
- Vahap Seçer CHP
- Mahmut Bülent Özkan İYİ Parti
- Soner Çontar SP
- Emrah Küçükkapdan DSP
Mersin 2024 yerel seçim sonuçları adayların oy oranları
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Mersin'de MHP adayı Serdar Soydan, CHP adayı Vahap Seçer ne kadar oy aldığı, adayların oy oranları, anlık oy dağılımları ile belediye meclisi seçim sonuçları ile AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti, DEM, Yeniden Refah Partisi olmak üzere seçime katılan partilerin kazandıkları meclis üyesi sayılarına Yeni Şafak seçim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Mersin seçim sonuçları belediyeyi hangi partinin adayı kazandı?
Mersin seçim sonuçlarına göre 2019’da yapılan yerel seçimlerde CHP'nin adayı Vahap Seçer %45,1 oy oranı ile Mersin belediye başkanı seçilmişti. MHP'nin adayı Hamit Tuna ise oyların %41'ini almıştı.
Serdar Soydan kimdir?
Serdar Soydan, 16 Ağustos 1980'de Mersin'de doğdu.
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olan Soydan, aynı üniversitede "Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi" alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Soydan, gümrük müşaviri olarak başladığı iş hayatını eğitim alanındaki yatırımlarla sürdürdü. Milliyetçi Hareket Partisinde il ve ilçe başkanlıkları yapan Soydan, evli ve 2 çocuk babası.
Vahap Seçer kimdir?
Vahap Seçer, 5 Ekim 1963'te Mersin'in Tarsus ilçesinde doğdu.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra kurduğu işletmeyle tarımsal üretim, sanayi ve ticaret alanlarında yatırım gerçekleştiren Seçer, 23. ve 24. dönemde CHP Mersin Milletvekili olarak görev yaptı.
CHP adayı Seçer, 31 Mart 2019'daki Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Vahap Seçer, evli ve 2 çocuk babası.
Partilerin oy pusulasındaki yerleri
Partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle;
1 - AK Parti
2- İYİ Parti
3 - Sol Parti
4 - Büyük Birlik Partisi
5 - Memleket Partisi
6 - Anavatan Partisi
7 - DSP
8 - Yeniden Refah Partisi
9 - DEM Parti
10 - Türkiye Komünist Partisi (TKP)
11 - Anadolu Birliği Partisi
12 - Zafer Partisi
13 - Halkın Kurtuluş Partisi
14 - Türkiye Komünist Hareketi
15 - Bağımsız Türkiye Partisi
16 - Gelecek Partisi
17 - Yeni Türkiye Partisi
18 - CHP
19 - Emek Partisi
20 - HÜDA-Par
21 - Hak ve Özgürlükler Partisi
22 - Ocak Partisi
23 - Adalet Birlik Partisi
24 - Demokrat Parti
25 - Güç Birliği Partisi
26 - Millet Partisi
27 - Milli Yol Partisi
28 - Adalet Partisi
29 - Genç Parti
29 - Aydınlık Demokrasi Partisi
30 - MHP
31 - TİP
32 - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Parti)
33 - Saadet Partisi
34 - Vatan Partisi
Mersin hakkında
Mersin, Türkiye'nin güneyinde, Akdeniz kıyısında yer alan büyük ve önemli bir liman şehridir. Tarihi, kültürel dokusu, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeliyle dikkat çeken Mersin, aynı zamanda Türkiye'nin önemli tarım, ticaret ve sanayi merkezlerinden biridir. Zengin tarihî geçmişi, çok çeşitli kültürlerin izlerini taşıyan yapıları ve doğal güzellikleri ile hem yerli hem de yabancı turistler için cazip bir destinasyondur.
Mersin ve çevresi, Neolitik Çağ'dan itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hititler, Asurlular, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok büyük imparatorluk ve medeniyet bu bölgede varlık göstermiştir. Yumuktepe Höyüğü, şehrin yaklaşık 9 kilometre batısında yer alır ve bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir.
Mersin, uzun sahil şeridi, berrak denizi, geniş kumsalları, antik kentleri ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Kızkalesi, Erdemli'nin batısında, deniz üzerindeki bir adada yer alan tarihî bir kaleye ev sahipliği yapar ve popüler bir turizm noktasıdır. Ayrıca, Tarsus şehri, Aziz Paul'un doğum yeri olarak bilinir ve tarihî Tarsus Evleri, Kleopatra Kapısı, Aziz Paul Kuyusu gibi birçok önemli tarihî yapıya sahiptir.
Mersin, Türkiye'nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Bu liman, hem Türkiye'nin dış ticaretinde hem de Akdeniz'deki deniz taşımacılığında kritik bir role sahiptir. Tarım da şehrin ekonomisinde önemli bir yer tutar; narenciye, muz, zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere birçok tarım ürünü bölgede yetiştirilir.
Mersin mutfağı, Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarının etkisi altında çeşitli ve zengin lezzetlere sahiptir. Tantuni, şehrin en meşhur yemeklerinden biridir. Ayrıca cezerye (havuç bazlı bir tatlı), kerebiç (muskatlı bir tatlı) ve şalgam suyu gibi yöresel lezzetler de dikkat çeker.