Dünyanın çeşitli Müslüman ülkelerinde ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
Başta Haydar, İlahiyat, Ejder Bey, Karakuçur olmak üzere kentteki camilere giden vatandaşlar, ilk teravih namazı ile birlikte ramazanın coşkusunu yaşamaya başladı.
Camileri dolduran Azerbaycanlılar, namazın ardından İslam aleminin farklı bölgelerinde sıkıntı yaşayan Müslümanların huzur ve refaha kavuşması için dua etti.
Ülkenin dini konulardaki yetkili kurumu Kafkas Müslümanları İdaresinin yayımladığı fetva gereği Azerbaycan'da ilk oruç yarın tutulacak.
Kırgızistan
Kırgızistan'da Müslümanlar, yarın başlayacak ramazan dolayısıyla ilk teravih namazını, ülke genelindeki 2 bin 800 cami ve mescitte kıldı.
İlk teravih namazını kılmak isteyen Kırgızistanlılar, camilere akın etti.
Başkent Merkez Camisi'nin içini ve avlusunu dolduran cemaat, Kırgızistan Müftüsü Maksatbek Toktomuşev'in Müslüman hayatında ramazan ayının ve orucun önemine değindiği vaazını dinledi.
Ezanın okunmasıyla yatsı, ardından da teravih namazı Ubadulla Rahmanov adlı 29 yaşındaki hafız tarafından hatimle kıldırıldı.
Yaklaşık 2 saat süren teravih namazı kılan cemaat, genç hafıza sarılarak teşekkür etti.
Erbil
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki camileri dolduran Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı.
Erbil'deki Celil Hayat Camisi başta olmak üzere kentteki tüm camilerde ilk teravih namazının coşkusu yaşandı.
Camileri dolduran kadın erkek, genç yaşlı çok sayıda Erbilli namaz kılıp dua etti. Namaz öncesi vaazlarda ramazan ayının fazileti, farz ibadetlerin önemi, orucun İslam'daki yeri ve faydaları anlatıldı.
Teravih namazı çıkışı konuşan Erbilliler, ramazan ayının başta Irak olmak üzere tüm İslam dünyasına barış ve huzur getirmesini istediklerini söyledi.
Aburrezak Ahmed isimli Erbilli, "Mübarek ramazan ayının, başta Irak olmak üzere herkese barış, huzur, mutluluk ve güven getirmesini temenni ediyorum." dedi.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Erbil'de sığınmacı olarak yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Muhammed Talip isimli Suriyeli ise daha önceki ramazanlarda olduğu gibi bu ramazanda da tek duasının "eski günlere dönebilmek" olduğunu söyledi.
Türkiye'de ramazan ayı bugün başlarken 17 Arap ülkesi, hilalin gözüküp-gözükmemesi, İslam hukuku kurumlarının kararları çerçevesinde yaşanan farklı görüşler nedeniyle ramazan ayına bir gün sonra giriyor.
Kerkük
Irak'ın Kerkük kentinde kılınan ilk teravih namazında, eller huzur ve istikrar için semaya açıldı.
Kerküklüler, ramazanın ilk teravih namazını eda etmek için kentteki camilere akın etti. Camilerde Türkçe, Arapça ve Kürtçe vaazlar verildi, dualar edildi.
Kerkük'ün Bağdat Yolu semtindeki Büyük Nur Camisi İmam ve Hatibi Ahmet Hurşit, verdiği vaazda "Kerkük'ün huzura kavuşması ve kardeşliğin daha da pekiştirilmesi" temennisinde bulundu.
Camileri dolduran Müslümanlar başta Kerkük olmak üzere Irak'ın her türlü terör ve şiddet olaylarından korunması için hep birlikte dua etti.
Irak'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, Umman, Yemen, Ürdün, Filistin, Lübnan, Suriye, Mısır, Sudan, Libya, Tunus ve Cezayir bu akşam ilk teravih namazının kılınmasının ardından ramazanın ilk orucunu perşembe günü tutmaya hazırlanıyor.
Özbekistan
Özbekistan'daki Müslümanlar, ülke genelindeki 2 binden fazla camide mübarek ramazan ayının ilk teravih namazını eda etti.
Başkent Taşkent sakinleri, teravih namazı için kent genelindeki 120 camiye gitti.
Vatandaşlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak için Minar Camisi'ne adeta akın ederken, camiye sığmayan vatandaşlar, cami avlusunu da doldurdu.
Minar Camisi İmamı Ergaş Rustamov, verdiği vaazda, tüm Müslümanların ramazan ayını kutladı.
Rustamov, ülke genelinde 2 binden fazla camide teravih namazı kılındığını belirtti.
Vaazın ardından cemaat, ülkedeki ilk teravih namazını kıldı.
Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkan Yardımcısı Abdülaziz Mansur, daha önce yaptığı açıklamada, Özbekistan Astronomi Enstitüsü verilerine dayanarak ramazan ayının ilk gününün 17 Mayıs olarak belirlendiğini ve geçen hafta cuma namazında vatandaşların bu konuda bilgilendirildiğini belirtmişti.
Kazakistan
Kazakistan'da Müslümanlar ilk teravih namazını kıldı.
Astana sakinleri teravih için şehirdeki 9 camide toplandı. Astana Baş İmamı Askar Mukanov Nur Astana Camisi'nde namaz öncesi vaaz verdi, daha sonra halk, namazlarını kılarak dua etti.
Mukanov, yaptığı açıklamada, ramazanı en iyi şekilde geçirmek için hazırlıklar yaptıklarını belirterek, "Ziyaretçi sayısı artacağı için camilerimizi hazır hale getirdik." dedi.
Şehirde bulunan 9 caminin 8'inde her gün yüzlerce kişiye iftar verileceğini ifade eden Mukanov, yemekhanesi olmayan camilerin bahçesinde çadırlar kurduklarını dile getirdi.
Mukanov ayrıca, Kazakistan Din İşleri İdaresiyle Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki işbirliği anlaşması çerçevesinde Türkiye'den gelen iki imamın Astana'nın iki camisinde 30 gün boyunca Kuran okuyacağını söyledi.
Teravih namazını kılmak için camiye gelen Bates Alim, ramazan boyunca cemaat ile sahur ve iftar yapacaklarını, iftar sofraları için Kazak yemeklerinden baursak ve çelpek hazırlayacaklarını kaydetti.
Aniyaş Baysalbekova ise ramazanı sevinçle karşıladıklarını belirterek, ilk iftarı camide yapmayı planladığını, kendilerinin de iftarlar vereceklerini dile getirdi.
Baysalbekova, fitre ve zekatlarını da vermeyi sabırsızlıkla beklediklerini sözlerine ekledi.
Din İşleri İdaresi, geçen hafta ramazanın 17 Mayıs'ta başlayacağını ilan etmişti. 18 milyon nüfuslu Kazakistan'da yaklaşık 12 milyon Müslüman yaşıyor.
Pakistan
Pakistan'da Müslümanlar, ramazanın ilk teravih namazını için ülke genelindeki camilerde toplandı.
Ülkenin ve başkent İslamabad'ın simgelerinden Faysal Camisi Müslümanların teravih için bir araya geldiği ibadethanelerin başında geliyor.
İslamabad için önemli bir sosyalleşme mekanı da olan cami ve çevresinde buluşan Müslümanlar yatsı namazı öncesinde verilen vaazının ardından yatsı ve teravih namazlarını kılarak dua etti.
Ramazanın Türkiye'den bir gün sonra başladığı Pakistan'da ilk oruç yarın tutulacak.
Çin
Çin'de Müslümanlar, 11 ayın sultanı ramazann ilk teravih namazını kıldı.
Başkent Pekin'in merkezindeki Nanşiapo Camisi'nde Çinli ve diğer ülkelerden gelen gurbetçi Müslümanlar, ramazanın ilk teravih namazını eda etti.
Teravih namazı öncesi toplanan Çinli ve gurbetçi Müslümanlara cami imam hatibi İshak Ma, ramazanın İslam dinindeki yeri ve önemini ile ilgili vaaz verdi, bu mübarek ayda Müslümanların bedenen ve ruhen Allah’ın rızasını kazanmak için gayret etmesi gerektiğini söyledi.
İshak Ma, ramazan boyunca camide gerek teravih namazı, gerekse hayırseverlerin yardımlarıyla imece usulü hazırlanacak iftar sofralarında her yaştan Müslümanı ağırlayacaklarını ifade etti.
Sohbetin ardından yatsı namazı ve teravih namazı eda edildi.
Yerel saatle 20.50'de başlayan teravih öncesi camiye gelen Müslümanlar, Kuran'ı Kerim'den sureler okuyarak namaza manen hazırlık yaptı.
Çin'deki 56 etnik unsurdan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Kırgız, Kazak, Uygur, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları yoğun olarak Çin'in kuzeyi ve kuzeybatısında yaşıyor.
Huilerin ve Uygurların ayrıca Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki otonom bölgesi bulunuyor.
Endonezya
Endonezya'da Müslümanlar, ilk teravih namazı için camilere akın etti.
Başkent Cakarta'da binlerce Müslüman, ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak için Güneydoğu Asya'nın en büyük camisi olarak bilinen ve başkentin sembolleri arasında yer alan İstiklal Camisi'ni doldurdu.
Endonezya'da 17 Mayıs'ta oruç tutulmaya başlanacağını duyurulmuştu.
Endonezya'da ramazan boyunca günde ortalama 13 saat 21 dakika oruç tutulacak.