Ramazan’ın gelmesiyle birlikte Müslümanlar fitre ve zekatlarını vermeye başladı. Ancak bazı hayır kurumları ile sivil toplum kuruluşları fitre ve zekatları ‘bağış’ adı altında toplamaya başlayınca Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşı uyardı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Cenksu Üçer, fitre ve zekatın bir bağış değil ibadet olduğunu ve bir bağış gibi kurumlara verilemeyeceğine vurgu yaparak toplanan paraların sadece ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi gerektiğini söyledi.
Üçer, zekat ve fitrenin kimlere verileceğinin Tevbe Suresi 60. ayetinde açık bir şekilde belirtildiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Bu kişiler: Fakirler, günlük ihtiyaçlarını gideremeyecek kadar düşkün kişiler, ihtiyacı olanlara dağıtmak üzere devletin görevlendirdiği kişiler, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler (müellefe-i kulûb), esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır. Şimdi bu sayılan sekiz sınıfa zekat ve fitre verilebilir.”
Cenksu Üçer, “Yardım kuruluşları ve STK’ların zekatı, verilmesi gereken kişiler haricinde herhangi bir yere vermesi veya cami, köprü, yol, su, okul yapımlarına kullanması Hanefi, yani bizim mezhebimize göre caiz değildir. Bu tür işler için kullanılacak ödemeler zekat veya fitre yerine geçmez. Burada amaç, zekat veya fitrenin doğrudan kişiye ulaştırılması veya aracı kişilerle ulaştırılması. Bu aracının birey ve kurum olmasında da bir fark yoktur” dedi.
Üçer, hayır kurumlarının topladıkları zekat ve fitrenin inşaat, aydınlatma, mobilya masrafları gibi şeylerde harcanamayacağına dikkat çekerek “Şayet bu konuda ayrı kalemler oluşturup burada toplanan fitre ve zekatları Allah’ın istediği yerlere veriyorlar ise bu tür kuruluşlara vekaletle zekat verilebilir” diye konuştu.
Ormanlık alanlarda yangınların erken fark edilebilmesi için hakim tepelere kurulan gözetleme kulelerinde görev yapan ve “duman avcısı” olarak da adlandırılan orman işçileri, 24 saat esasına göre görev yaptıkları nöbet kulübelerinde iftar ve sahur yapıyor.
Kahramanmaraş’ta bulunan Emirtepe Yangın Gözetleme Kulesi’nde görev yapan Reşit Deniz, Mehmet Koca ve Kenan Bakır, bulundukları konumları itibarıyla Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Gaziantep illerinde yaşanabilecek orman yangınlarının erken fark edilebilmesi için çevreyi gözetliyor. Ormanları korumak için sevdiklerinden uzakta ve yalnız bir hayat yaşayan görevliler, Ramazan ayını da diğer insanlardan farklı geçiriyor. Görevliler ellerinde dürbünle geçirdikleri günün ardından iftarı 5 ili görebildikleri stratejik kulede karşılıyor.