EDISYON:

Yüksek teknolojik ürünlerin ihracat içindeki payının artışı şarttır

04:0029/08/2024, Perşembe
G: 29/08/2024, Perşembe
Erdal Tanas Karagöl

Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payının yüksek olması, üretimin artması, yüksek GSYH’ye ulaşılması, kişi başı gelirin yükselmesi ve dolayısıyla ülke ekonomisinin yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselmesi anlamına gelmektedir. Yüksek teknolojik ürün ihracatı, global ticaret politikaları, dünyadaki ticaret pastası ve dolayısıyla ülkelerin ticaret politikaları üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN İHRACAT İÇİNDEKİ PAYI YÜKSEK OLAN ÜLKELER Yüksek


Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payının yüksek olması, üretimin artması, yüksek GSYH’ye ulaşılması, kişi başı gelirin yükselmesi ve dolayısıyla ülke ekonomisinin yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselmesi anlamına gelmektedir.

Yüksek teknolojik ürün ihracatı, global ticaret politikaları, dünyadaki ticaret pastası ve dolayısıyla ülkelerin ticaret politikaları üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.

TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN İHRACAT İÇİNDEKİ PAYI YÜKSEK OLAN ÜLKELER

Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayii ürünleri ihracatı içindeki payı yüksek olan ülkelere bakıldığında öne çıkan birçok ülke bulunmaktadır.

Güney Kore, İrlanda, İngiltere, Avustralya, Hollanda, ABD, Çin, Japonya, Almanya gibi ülkeler öne çıkan ülkelerdir.

Bu ülkeler
yüksek teknolojik ürün ihracatı ile sürekli olarak ihracatını arttıran ülkelerdir. Bunun sonucunda gerçekleşen yüksek miktardaki ihracat bu ülkelerin ekonomik büyümesinde önemli bir itici
gücü konumundadır.
Yüksek teknolojik ürün, bunun ihracatını yapan ülkeler ile teknolojik seviyesi düşük ürün ihracatı yapan ülkeler arasında kişi başı gelir farklılıklarının artmasının önemli sebeplerinden birisidir.

Ayrıca, yüksek teknoloji ihracatında öne çıkan birçok ülke, genellikle Ar-Ge alanına önemli miktarda kaynak ayıran ve dolayısıyla sürekli yatırım döngüsünde olan ülkelerdir.

Ülkeye nitelikli işgücünün akması, Ar-Ge ekosisteminin olumlu açıdan değişimini de beraberinde getirecektir.

Bu döngü sayesinde ekonomide ürün yeniliğinin ve teknolojik gelişmelerin sürekli olarak desteklenmesi ve sürdürülebilir olması adeta zorunlu bir tercih haline gelmektedir.

YÜKSEK EKONOMİK BÜYÜME, YÜKSEK MİKTARDA İHRACAT VE YÜKSEK KİŞİ BAŞI GELİR İÇİN YÜKSEK TEKNOLOJİK ÜRÜN ÜRETİMİ ŞARTTIR
Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması ihracat içindeki yüksek teknolojik üretiminin artırılması olmazsa olmaz koşullardandır.

Yüksek teknolojik ürün ihracatı sayesinde, ülkenin dünya ticaretinden daha fazla pay almasını sağlayacak, dış ticaret açığını azaltacak, cari açığın azalmasına hatta cari fazlanın oluşmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Dolayısıyla, Türkiye gibi orta gelir grubunda olan ülkelerin bulundukları gelir grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna girmesi için yüksek teknolojik ürün üretimini yükseltmesinden başka çare yoktur.
#Ekonomi
#Teknoloji
#Erdal Tanas Karagöl

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.